DPS: Hapšenje Veljovića nakon nezapamćenih pritisaka Abazovića na SDT

Iz Demokratske partije socijalista (DPS) povodom hapšenja Veselina Veljovića navode da nemaju „običaj da komentarišu“ poteze Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), ali…

–  Nemamo običaj da komentarišemo poteze SDT, i uvijek smo podržavali njegov rad u zakonskim okvirima, ali je indikativno da je privođenje nekadašnjeg direktora policije Veselina Veljovića, uslijedilo nakon nezapamćenih pritisaka Dritana Abazovića na ovu instituciju. Tako se u javnosti, nakon današnjeg poteza SDT stvara utisak da je besprizorni pritisak osobe za koju sumnjamo da je povezana sa jednim kriminalnim klanom, a već godinu dana uzurpira poziciju u vrhu izvršne vlasti, primorao tužilaštvo da privođenjem Veljovića “dokazuje svoju nevinost” – navode iz DPS.

Smatraju da je zabrinjavajuće što i politički pokret Evropa sad počinje da oponaša neprimjereno postupanje Dritana Abazovića.

– U želji da politički profitiraju na slučaju privođenja Veselina Veljovića od strane SDT, kao i da ga proglase krivim prije suda, zaboravili su na tužilačke istrage koje prate njihove funkcionere, od duplog državljanstva preko do Do Kvona. Za razliku od njih, mi ne pokušavamo da zamjenjujemo tužilaštvo i sudove, jer poštujemo institucije, ali i prezumpciju nevinosti. DPS sa pažnjom prati sve događaje u vezi sa nezapamćenom političko-medijskom kampanjom urušavanja svih institucija, pod izgovorom borbe protiv kriminala – navode iz DPS-a.

Iz te partije naglašavaju da će insistirati da to bude jedna od prvih tema u parlamentu koji treba da se formira ove sedmice.

– Želimo da vjerujemo da će se SDT u ovom i drugim slučajevima, prije svega voditi zakonom, a ne pokušajem stvaranja utiska političke objektivnosti, jer ako institucije krenu da se bave politikom to vodi u njihov direktni nestanak, što je i cilj lažnog premijera koji ih od promjene vlasti pritiska i razgrađuje – zaključuje se u saopštenju.

NIKŠIĆ PROGNOZA