Do Kvonu i njegovom saradniku određen ekstradicioni pritvor

Viši sud potvrdio je odluku o prihvatanju jemstva u iznosu od 800.000 eura koje su za slobodu ponudili državljani Južne Koreje Do Kvon i Hon Čand Jun. 

Međutim, oni ipak ostaju u pritvoru jer im je Viši sud odredio ekstradicioni pritvor na šest mjeseci po zamolnici Južne Koreje koja ih traži zbog prevare teške 40 milijardi dolara. To je za portal Dan potvrdila Marija Raković samostalna savjetnica Za odnose s javnošću Višeg suda. 

Podsjećamo, uhapšeni „kralj kriptovaluta“, koji se nalazi u spuškom istražnom zatvoru, pod sumnjom za milionske prevare, Do Kvon, pisao je premijeru Dritanju Abazoviću, ministru pravde Marku Kovaču i Specijalnom državnom tužilaštvu. 

Zbog toga će sjutra biti priveden Specijalnom državnom tužiocu na saslušanje, nakon ročišta u podgoričkom Osnovnom sudu. 

On u tom obraćanju, kako su pisali mediji, piše između ostalog, o poslovanju i sa liderom Pokreta Evropa sad Milojkom Spajićem.

Ministar pravde Marko Kovač za „Dan“ je tada potvrdio da je od premijera Abazovića obaviješten da je stiglo sporno pismo.

Nezvanična saznanja govore da je Do Kvon u pismu opisao odnos koji je imao sa Milojkom Spajićem, a ptretpostavlja se da bi taj odnos mogao interesovati i Specijalno državno tužilaštvo, jer se govori i i isplatama novca.

U Evropi sad sumnjaju da se radi o spinovanju netačnih informacija i da je Do Kvon prevario i kompaniju u koju je svojevremeno investirao Milojko Spajić

Spajić je negirao navode vezane za pismo.

Do Kvon je jedan od najtraženijih svjetskih bjegunaca iz oblasti kriptokriminala. 

Podsjećamo, Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici podnijelo je optužni predlog podgoričkom Osnovnom sudu protiv okrivljenih južnokoreanskih državljana Do Kvona i Hon Čand Juna. 

Do Kvon je bio u bjekstvu nekoliko mjeseci, a južnokorejske vlasti su prošlog septembra izdale nalog za hapšenje za njim.

Portparolka Tužilaštva Južnog Seula istakla je da će Južna Koreja tražiti izručenje Do Kvona, te da je on jedan od najtraženijih svjetskih bjegunaca iz oblasti kriptokriminala. 

Uhapšen  je u Crnoj Gori 24. marta, a tim povodom ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić saopštio je da je on, kao i Hon Čand Jun, ilegalno ušao u Crnu Goru.

Izvor: DAN

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA