Čamgoz čeka odluku o azilu u našoj zemlji

Turski državljanin Binali Čamgoz, koji u svojoj zemlji, kako prenose tamošnji mediji, slovi za vođu jednog od najmoćnijih klanova, u spuškom zatvoru će čekati konačnu odluku o tome da li će mu biti dodijeljen azil u Crnoj Gori. Čamgoz je uhapšen 6. jula prošle godine u Podgorici po potjernici koju su turske vlasti raspisale za njim zbog različitih krivičnih djela, među kojima su i dva ubistva.

Od hapšenja on tvrdi da će mu život biti u opasnosti ukoliko bude izručen Turskoj, zbog čega je tražio azil u našoj državi. Prema nezvaničnim saznanjima „Dana“, prvi zahtjev mu je odbijen, ali je Upravni sud prihvatio tužbu i ukinuo odluku. U toku je ponovljeni postupak za dobijanje azila, a Čamgoz će odluku dočekati u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija jer mu je prije nekoliko dana ponovo produžen pritvor za još dva mjeseca.

Tražeći međunarodnu zaštitu u Crnoj Gori, Čamgoz je pred službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova tvrdio da je od djetinjstva pshički i fizički maltretiran u Turskoj. Kako tvrdi, motiv leži u tome što je po etničkoj pripadnosti Kurd, a po vjerskom opredjeljenju šiitski musliman. Čamgoz je kazao da mu je najteži momenat u životu bio kada mu je ubijen sin koji je bio tinejdžer. Ovaj državljanin Turske rekao je inspektorima da su vlasti u Turskoj taj slučaj predstavile kao samoubistvo. Ipak, kako tvrdi, nadzorne kamere zabilježile su kako policija iz čista mira napada njegovog sina u parku suzavcem. Nakon toga, kako je dodao, odvukla su ga dvojica policajaca i pretukli ga do smrti. Čamgoz tvrdi da je od turskih vlasti tražio pomoć kako bi se rasvijetlio zločin, ali da je, umjesto toga, dobio razne optužbe kako bi se, prema njegovim riječima, prikrilo nedjelo policijskih službenika koji su mu ubili sina. Kao primjer za nepravdu koju je doživljavao u Turskoj naveo je i slučaj Ahmeta Kurtulusa, koji je prijetio da će otkriti sve malverzacije i kako je ubijen Čamgozov sin. Međutim, prema riječima Čamgoza, dok je bio u kućnom pritvoru ubila ga je osoba maskirana u policajca. Rekao je i da je pokretano još nekoliko postupaka, a da su svi svjedoci u njima završavali na sličan način. Istakao je da svi postupci protiv njega izazivaju pojačan revolt u Narodnoj demokratskoj partiji, čiji je bio član, a od 2015. do 2017, kako je kazao, i odigrao najaktivniju političku ulogu na stranačkim izborima. Ispričao je da je na mitingu ranjen u sukobu sa rasistima i da mu nije dozvoljeno adekvatno liječenje. Kao posledica toga, tvrdi Čamgoz, ostao je invalid – paraplegičar.

Čamgoz je naveo da je u Crnu Goru došao preko Gruzije i BiH i da je sve vrijeme pokušavao da dobije garanciju da zbog političkog aktivizma neće imati posledica u Turskoj. Kako to nije uspjelo, došao je u Crnu Goru jer je čuo da u našoj državi postoji međurasna i međuvjerska tolerancija na visokom nivou.

U odluci Upravnog suda navedeno je da u turskim medijima postoje članci koji potvrđuju navode Čamgoza, posebno tvrdnju da njegov sin nije počinio samoubistvo.

Klan povezuju s ubistvom Vukotića

Za Čamgoza se vežu mnogi slučajevi, između ostalog i ubistvo Jovana Jovice Vukotića, koji je slovio za vođu „škaljarskog klana“. Kako su prenijeli turski mediji, za tu likvidaciju sumnjiče se pripadnici Čamgozovog klana. Njegovo ime spomenuto je i nedavno, kada je naš list objavio informaciju o tome da je spriječeno bjekstvo iz spuškog zatvora dvojice braće iz Turske. Kod jednog od njih pronađen je spisak na kojem su bila imena Čamgoza i još jednog turskog državljanina, navodnog vođe još jednog tamošnjeg klana. Čamgozu je pritvor određen i produžavan zbog opasnosti od bjekstva.

Izvor: DAN

Foto: Tviter

NIKŠIĆ PROGNOZA