Brkovići na slobodi, istraga pod velom tajne

Ni nakon skoro dvije godine, koliko je prošlo od hapšenja biznismena Dragana Brkovića, njegovih sinova Borisa i Bojana i izvršnog direktora kompanije „Vektra“ Milića Popovića zbog sumnje da su državu oštetili za nešto više od sedam miliona eura nepoštovanjem ugovora o kupoprodaji nekadašnjeg državnog Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) „Boka“, Specijalno državno tužilaštvo (SDT) nije podiglo optužnicu, niti saopštilo koje su radnje preduzete u okviru te istrage.

Portparol Specijalnog tužilaštva Vukas Radonjić nije odgovorio na pitanje „Dana“ da li je istraga u pomenutom predmetu okončana i da li je protiv Brkovića i Popovića eventualno podignuta optužnica.

Trojicu Brkovića i Popovića, po nalogu SDT-a, u avgustu 2021. godine uhapsili su pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO), da bi mjesec dana kasnije, iako se sumnja da su pričinili višemilionsku štetu, svi bili pušteni da se u daljem toku postupka brane sa slobode.

SDT ih sumnjiči da su izvršili krivična djela zloupotreba ovlašćenja u privredi i pranje novca, a naš izvor blizak istrazi tada nam je kazao da je „odluka u ovom predmetu donijeta nakon sveobuhvatne istrage i vještačenja, kojima je do stepena osnovane sumnje utvrđeno da je nastupila šteta za državni budžet“.

Na jednoj od pres-konferencija SDT-a tada je saopšteno da je u ovom slučaju uporedo sa krivičnim postupkom pokrenuta i finansijska istraga.

Nakon što je kupio HTP „Boka“, kao prvorangirani ponuđač na tenderu za prodaju državnih 59,4 odsto akcija, Brković se u decembru 2007. obavezao da će u naredne tri godine u razvoj preduzeća investirati 50 miliona eura, najavljujući još 14.000.000 eura investicija.

Neposredno uoči potpisivanja ugovora, Brković je od mađarskih kompanija kupio udio od 33 odsto u HTP „Boka“, što mu je, s akcijama koje je kupio od države, omogućilo da u tom preduzeću ostvari kontrolu sa oko 92 odsto vlasništva.

Obavezao se da s ulaganjima počne najkasnije do 1. oktobra 2008. godine, ali Brković ni te godine, ni narednih godina nije investirao u jedno od najprepoznatljivijih hotelskih preduzeća u Crnoj Gori. Uprkos tome, nakon tri godine, umjesto raskida ugovora, aneksom je dobio produžetak investicionog perioda. Privredni sud uveo je stečaj u preduzeću 13. juna 2015. zbog duga od četiri miliona eura prema CKB-u.

U decembru 2015. izglasan je plan reorganizacije, ali zbog žalbe OTP faktoringa postupak je trajao još godinu dana.

Planom reorganizacije bilo je predviđeno da se obezbijedi 25,69 miliona eura za isplatu dugova, najvećim dijelom prodajom imovine HTP „Boka“. Bivši radnici tog hercegnovskog preduzeća, njih 78, predali su krivičnu prijavu tužilaštvu zbog plana reorganizacije, za koji tvrde da se sprovodi na njihovu štetu.

Tužilaštvo istraživalo i tokove novca

Tužioci su ispitivali kako je Brković prije deceniju i po kupio HTP „Boka“, ali i da li je, nakon što je njegova uprava dovela preduzeće do bankrota, sprovođenjem stečaja kroz reorganizaciju krčmio imovinu firme i iz nje pozajmicama izvlačio novac, dok bivši radnici još nijesu naplatili potraživanja. SDT je ispitivalo i kako je dio imovine „Vektre Boka“ u reorganizaciji prodat za 6.740.680 eura, od čega je najveći dio novca po osnovu pozajmica prenesen na „Vektra investments“, drugu kompaniju Dragana Brkovića.

Izvor, foto: DAN

NIKŠIĆ PROGNOZA