Brđanin tužio Vladu zbog smjene sa mjesta direktora Uprave policije

Doskorašnji direktor Uprave policije Zoran Brđanin podnio je tužbu protiv Vlade Crne Gore jer smatra da je nezakonito razriješen finkcije. To je CdM-u potvrdio njegov advokat Siniša Gazivoda.

“Kao punomoćnik Zorana Brđanina podnio sam Upravnom sudu tužbu protiv rješenja Vlade Crne Gore o prestanku mandata direktora Uprave policije, uz zahtjev za odlaganje izvršenja tog rješenja i rješenja o određivanju vršioca
dužnosti direktora Uprave policije”, rekao je Gazvoda CdM-u.

Prema njegovim riječima, Vlada Crne Gore je donijela nezakonito rješenje o prestanku mandata direktora Uprave policije uz pogrešeno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje i povrede pravila postupka.

“Takvo odlučivanje o prijevremenom prestanku mandata direktora Uprave policije, koje nema utemeljenje u zakonu, nije služilo legitimnom cilju i predstavlja i prijetnju po operativnu nezavisnost i političku neutralnost policije kojom rukovodi direktor ovog dijela sistema”, naglasio je Gazivoda.

On ističe da je potreba demokratskog društva da se dosljedno sprovodi načelo zakonitosti i vladavine prava, a da bi se to ostvarilo, mora postojati i efikasan sistem kontrole nad upravom, što je u konkretnom slučaju Upravni sud, odnosno sudska kontrola kroz upravni spor.

“Na taj način se obezbjeđuje zaštita prava građana od samovolje i posljedica zloupotrebe moći od strane vlasti, što je upravo i predmet ovog tužbenog zahtjeva. Tužba je argumentovana i tzv. strazburškim standardima, odnosno preporukama Savjeta Evrope u ovoj oblasti, kao i sudskom praksom Evropskom suda za ljudska prava, posebno u dijelu prava na pravično, brzo i efikasno suđenje i garancija dostupnosti djelotvornih pravnih ljekova, a što se odnosi i na prestanak učinjene povrede ili sprječavanja njenog nastavljanja”, zaključio je u izjavi za CdM Gazivoda.

Brđanina je na prijedlog ministra unutrašnjh poslova Filipa Adžića, Vlada 30. marta razriješila funkcije, zbog kako je obrazloženo, funkcionalne odgovornosti prilikom najnovijih hapšenja policijskih funkcionera, koji se sumnjiče za poveznost sa kriminalnim grupama.

Nakon toga Brđanin je kazao da nije postojao zakonski osnov za njegovu smjenu. On je rekao i da je Vlada odlučila arbitrarno, kao i da su premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić vršili pritisak na njega da podnese ostavku.

Izvor: CdM

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA