Božović: Namjernim hapšenjem u predizbornom ciklusu napravljena šteta porodici, gradu i partiji

Predsjednik budvanske opštine Milo Božović danas je u podgoričkom Višem sudu kazao da njegovo pritvaranje ima političku pozadinu i da je Tužilaštvo tim potezom napravilo nemjerljivu štetu gradu kojim rukovodi, ali i porodici koja zbog blokade naslijeđene imovine i svih prihoda najvjerovatnije živi od pomoći rodbine.

On je pred sutkinjom Vesnom Kovačević dao obećanje da se neće dati u bjekstvo ukoliko sud prihvati jemstvo od 1.185.110 eura u nekretninama koje su za njega ponudile porodice dvije sestre njegovog pokojnog oca kao i 120.000 eura u gotovini koji je položila firma ,,Zlatar“ iz Nikšića u vlasništvu njegovih prijatelja.

Za Božovića nije slučajnost što je uhapšen u samom predizbornom ciklusu.

On navodi da je evidentno da je predmet koji je formiran protiv njega do sada bio opterećen njegovim medijskim linčom i pritiskom da se nađe u pritvoru.

„Politička organizacija kojoj pripadam je mojim hapšenjem i optuživanjem pretpjela ogromnu štetu jer nijesam neko ko je nepoznat javnosti jer sam aktivan u politici. Uhapšen sam u samom predizbornom ciklusu. Tužilaštvo je plasirajući deziformacije medijima smišljeno napravilo negativnu sliku o meni iako sam im dao jasne podatke gdje mogu da nađu dokaze da ovo za šta se sumnjičim nema veze sa istinom. Sve je rađeno namjerno radi stvaranja pritiska na ovaj sud da se po svaku cijenu pritvorim“, kazao je prvi čovjek Budve.

Božović je podsjetio da je Apelacioni sud nakon prve žalbe njegovih advokata ukinulo mu pritvor nakon čega je tužilaštvo iskoristilo medije da protiv njega plasira neistine.

„Pretvoren sam u svjetskog kriminalca. Pod pritiskom medija Apelacioni sud je u drugom navratu potvrdio odluku o pritvoru. Pitao sam postupajućeg tužioca da li stvarno misli da ću pobjeći ukoliko mi ukine pritvor na šta mi nije ništa odgovorio već je samo slegnuo ramenima. I sam tužilac zna da ne bih pobjegao“, kazao je Božović

On je ukazao da je pored njegove porodioce, političke partije kojoj pripada ogromnu štetu pretrpio i grad kojim rukovodi.

Božović je ustvrdio da je njegovo hapšenja uticalo da arbitražni tribunal sa sjedištem u Frankfurtu donese odluku na štetu Budve, a u korist njemačke kompanije WTE iz Esena koja je gradila postrojenja za tretman otpadnih voda u Bečićima.

„U Frankfurtu smo imali velike šanse da nas sud oslobodi od plaćanja 30 miliona eura njemačkoj firmi WTE čiji je direktor priznao da je u poslu sa budvanskom opštinom uzeo za sebe 6.000.000 eura. U samom finalu arbitraže sam uhapšen a što je, tvrdim, uticalo na konačnu odluku ovog suda. Podatak da je prvi čovjek grada pritvoren je nešto što se ne ignoriše“, kazao je Božović.

On je naveo i da je u vrijeme njegovog hapšenja Budva bila u finalu za evropsku prestonicu kulture.

„Imali smo najbolji program i aplikaciju. Ušli smo u finale takmičenja na koje se prijavilo 50 gradova. Pobjedom bi smo dobili 180.000.000 eura za razvojne projekte Opštine Budva“, pojasnio je Božović.

Ništa manje na gubitk nije ni porodica Božovića koja je, kako je kazao, trpjela i trpi medijski linč zbog činjenice da se našao na meti Tužilaštva. 

„Tužilaštvo je napravilo ogroman problem mojoj porodici. Dovedena je u pitanje višedecenijska porodična imovina. Nisu nam dozvoljene osnovne stvari. Blokirana je kuća mojih roditelja izgrađena 1979. godine kao i kuća u kojoj sa porodicom živim poslednjih 20 godina. Po rješenju koje je donijeto zabranjeno mi je pravo raspolaganja i korišćenja što znači da bi supruga i djeca trebalo da se isele iz svog doma“, kazao je Božović navodeći da mu nije jasna svrha blokiranja nasleđene imovine.

On je naveo da je supruga direktorka u porodičnoj firmi i da zbog blokade računa ne prima platu isto kao i on od budvanske opštine zbog pritvaranja.

„Ne znam od čega i kako žive, pretpostavljam da im pomaže porodica“, kazao je Božović.

On je naveo da je u trernutku hapšenja završavao mali hotel na parceli njegovog prađeda a čiju je izgradnju finansirao od prodaje porodične zemlje i milionskog kredita.

„Sve što smo prodali od imovine tu je uloženo. Meni je SDT sve to blokiralo. Banka je traži da naplati kompletan dug a tu su i dobavljači kojima dugujem milionski iznos. Poseban problem je što je Specijalno tužilaštvo na ovaj hotel koji je trebalo da bude otvoren 1. juna stavilo i zabranu raspolaganja“, pojasnio je Božović.

On je na pitanje suda kazao da nema imovine izvan granica Crne Gore. 

Pored Božovića na optužnici Specijalnog tužilaštva koja je podignuta 15. septembra nalaze se i Mileta Ojdanić, Ljubo Milović, Dejan Knežević, Radoje Zvicer, Ivan Stamatović, Nebojša Bugarin, Petar Lazović, Milan Popović, Miloš Mišurović, Marko Novaković, Ivan Nikolić, Goran Stojanović, Božidar Jabučanin, Aleksandar Keković, Vladimir Bajčet, Tihomir Adžić, Filip Zindović (koji se ranije prezivao Kljajević), Darko Knežević, Ivan Mijatović i Dražen Milović.

Božović se terete da je kao poslanik u Skupštini Cme Gore i član Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore imao zadatak da prikuplja informacije za potrebe i korist kriminalne organizacije.

Prema navodima optužnog akta, Božović je učestvovao i u švercu tri pošiljke kokaina ukupne težine oko tonu i po, a njegov udio iznosio je 140 kilograma.

Advokati: Prihvatanjem jemstva bi se elegatno izašlo iz situacije nezakonitog držanja u pritvoru Mila Božovića

Advokati Bojana Franović i Danilo Mićović ukazali su sutkinji Vesni Kovačević da se Milo Božović mjesec nezakonito držao u Istražnom zatvoru a da mu je pritvor produžen 24. oktobra, tek pošto je odbrana reagovala preko medija.

„Apelacioni sud nije odlučivao po žalbi na rješenje o produženju pritvora Božoviću nakon podizanja optužnice 15. septembra. Odbrana nema adresu kojoj može djelotvorno da se obrati za zaštitu prava Mila Božovića. Jasno nam je da se na ovom ročištu razmatra jemstvo ali ovo je jedino mjesto gdje možemo da iznesemo argumentaciju i očekujemo da bude razmatrana“, kazala je advokatica Franović.

Ona je ukazala da se Milo Božović na današnji dan nezakonito nalazi u pritvoru jer dokazi koje je tužilaštvo pružilo u istrazi su identični onim koji su predati uz optužnicu.

„To znači da u istrazi nije prikupljen niti jedan dokaz za potvrđivanje sumnje da je Božović počinio krivično djelo za koje se tereti. Sve ovo znači da je pritvor jo u fazi istrage bio proizvoljan i nije služio svrsi vođenja istrage. Nesporno je da protokom vremena razlozi za pritvor slabe i ako se pojave novi razlozi on mora biti ukinut ili zamjenjen neko od blažih mjera. U konkretnom slučaju su ispunjeni svi uslovi da se pritvor zamjeni jemstvom“, pojasnila je advokatica Franović.

Komentarišući nezakonito držanje Božovića u Pritvoru, advokat Mićović je ukazao da sud kao institucija treba da bude hram pravde bez obzira o kome se radi.

On je zamolio sud da Tužilaštvu ne dostavlja predlog za jemstvo na mišljenje tužilaštvu.

„S obzirom na to da je Tužilaštvo još u fazi istrage dalo mišljenje , odbrana je mišljenja da spise predmeta ne treba davati na ponovno izjašnjenje jer je epilog već unaprijed poznat. Sa te adrese ne očekujemo ništa pozitivno pa vas iz tih razloga molim da odluku donesete u što kraćem roku jer sud nije vezan mišljenjem tužilaštva.

Usvojite predlog o jemstvu da bi elegantno izašli iz situacije gdje je Božović nezakonito držan u pritvoru i da se koliko toliko vratimo u okvire zakonitog postupanja“, kazao je advokat Mićović. 

Foto: Printscreen/RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA