„Borba protiv kriminala i ilegalnih migracija zajednički prioritet“

Crna Gora i Bosna i Hercegovina imaju odlične bilateralne odnose a u narednom periodu će raditi na unapređenju saradnje na planu bezbjednosti, poručeno je sa sastanka ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića sa ministrom sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenadom Nešićem koji je danas održan u Sarajevu.

Kako se navodi u saopštenju, ministri su istakli zadovoljstvo kvalitetnom policijskom saradnjom i postignutim rezultatima u borbi protiv organizovanog kriminala. 

Saradnja graničnih policija je sadržajna, ističu iz MUP-a, a naročito su kažu, u fokusu dva Ministarstva tokom turističke sezone. U prethodnom periodu, navode, unaprijedili su efikasnost i osavremenili rad granične policije, a nastavak dobre razmjene informacija na operativnom nivou garant je kažu uspješne borbe protiv ilegalnih migracija i raznih oblika kriminala poput krijumčarenja, trgovine ljudima i terorizma.

“Pored bilateralnih veza, vrlo je značajna saradnja u okviru regionalnih inicijativa, što će biti prioritet i u narednom periodu, čime dajemo doprinos očuvanju bezbjednosti i stabilnosti u regionu i jačamo našu evropsku perspektivu”, naglasio je Adžić.

Adžić je, dodaju u saopštenju, istakao značaj nedavno potpisanog Sporazuma između EU i Crne Gore o operativnim aktivnostima koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu u Crnoj Gori (Frontex) koji doprinosi jačanju saradnje sa EU u oblasti upravljanja granicama i postizanja predviđenih standarda na putu ka punopravnom članstvu.

Takođe, iz MUP-a poručuju da je od nemjerljivog značaja za dalje snaženje operativne saradnje u dijelu suzbijanja neregularnih migracija i sprečavanja kriminalnih aktivnosti.

„Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić je istakao da odnosi Crne Gore i BiH primjer dobrih međususjedskih odnosa. Takođe, kazao je da je prioritet Ministarstva bezbjednosti BiH saradnja sa svim državama regiona na najvišem mogućem nivou, te da je to način da  zemlje Zapadnog Balkana pokažu posvećenost evropskoj agendi. Na sastanku je ministru Adžiću uručeno pismo kojim je potvrđena spremnost Ministarstva bezbjednosti da Crnoj Gori učini dostupnim mehanizam razvijen uz podršku IOM-a a koji za cilj ima monitoring trgovine ljudima, a bilo je riječi i o  potpisivanju Sporazuma o saradnji u oblasti borbe protiv trgovine ljudima, kao i o aktivnostima koje imaju za cilj stvaranje uslova za izdavanje pograničnih propusnica za stanovnike pograničnog područja BiH, kako bi lakše prelazili na teritoriju Crne Gore“, zaključili su iz MUP-a.

Foto: MUP

NIKŠIĆ PROGNOZA