Apelacioni sud: Osuđenom za silovanje djevojčice smanjena kazna na osnovu svestrane analize

Iz Apelacionog suda saopšteno je da su odluku o smanjenju kazne sa maksimalnih 15 na osam godina zatvora B.B, koji je osuđen zbog višestrukog silovanja djevojčice od januara do juna 2020. godine, donijeli na osnovu „brižljive i svestrane analize spisa predmeta i slobodnog sudijskog uvjerenja u skladu sa zakonom“.

„Apelacioni sud Crne Gore razumije potrebu javnosti da iskaže nezadovoljstvo odlukom ovog suda donijetom u predmetu protiv optuženog B.B, imajući u vidu vrstu krivičnog djela i kategoriju žrtve. Međutim, Apelacioni sud Crne Gore je svoju odluku donio na osnovu brižljive i svestrane analize spisa predmeta i na osnovu slobodnog sudijskog uvjerenja u skladu sa zakonom o čemu je dao razloge u obrazloženju presude“, navodi se u saopštenju ovog suda.

Kako saopštavaju, učiniocu krivičnog djela sud je odmjerio kaznu u granicama koje su zakonom propisane za to krivično djelo i u skladu sa kaznenom politikom iskazanom kroz dostupnu sudsku praksu, „nalazeći da se izrečenom kaznom u konkretnom slučaju postiže svrha kažnjavanja iz člana 32 Krivičnog zakonika Crne Gore u okviru opšte svrhe izricanja krivičnih sankcija iz člana 4 istog zakona“.

B.B. je u julu 2022. godine presudu izrekla sutkinja Višeg suda u Podgorici Vesna Kovačević.

Za silovanje maloljetnika zakonom je predviđena kazna od pet do 15 godina zatvora, a Vijeće Apelacionog suda činili su sudije Predrag Tabaš, Srđan Vujović i Vesna Moštrokol.

Okrivljeni je, inače, u pritvoru već četiri godine, pa je odležao polovinu kazne.

Foto: Luka Zeković

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA