Akcija u Baru: Osamdesetogodišnji Australijanac hitno evakuisan sa kruzera

U kasnim večernjim časovima, nešto malo prije ponoći, kruzer MSC Armonia uputio je ka Pomorsko operativnom centru u sastavu Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama MEDEVAC poziv za hitnu evakuaciju putnika australijskog državljanina starog 80 godina, koji po informacijama od kapetana kruzera ima simptome moždanog udara.

Kako su saopštili iz Uprave pomorske sigurnosti, zdravstveno stanje je zahtjevalo angažovanje osoblja Zavoda za hitnu medicinsku pomoć iz Bara, te se brod najbrže što je bilo moguće uputio ka Luci Bar, od koje je bio na udaljenosti oko 22 nautičke milje.

„Operateri sa POC, Toni Tomašević i Erkam Vuković, su koordinisali evakuaciju sa spasilačkim čamcem SAR-1 sa posadom Koković Jasmin, Bošković Nikola i Željko Pačak, te osobljem ZHMP, SGP Bar i brodskim agent Alegra iz Bara. Cijelo vrijeme akcije remorker “Rumija“ je bio pripravan da u slučaju potrebe asistira. Vremenski uslovi na moru su bili veoma povoljni jer je stanje mora bilo 1, a vjetar jačine 7 čvorova“, saopštili su iz Uprave.

Brod MSC Armonia i spasilački čamac SAR-1 su se susreli na 4 NM od Bara u 0128 časova te brzom evakuacijom putnika, čamac SAR-1 se uputio ka Luci Bar gdje se vezao u 0150 časova, a putnik sa kruzera zbrinut i hitno prebačen u opštu bolnicu u Bar.

Kruzer je nastavio putovanje ka sljedećoj destinaciji Mikonos u Grčkoj.

Foto: Uprava pomorske sigurnosti

NIKŠIĆ PROGNOZA