Advokat Jovanović: Nelogično obrazloženje suda da je SDT zabranio uvid u spise

Sudija za istragu Višeg suda u Podgorici Suzana Mugoša odbila je Prigovor odbrane na Rješenje SDT o odbijanju uvida u spis predmeta za Mila Božovića.

U kratkom obrazloženju sudija Mugoša je navela:

„U svakom slučaju SDT je zakonito postupio donoseći napadnuto rješenje jer omogućavanje uvida u spise predmeta prije saslušanja svih okrivljenih značilo bi privilegovanje onih okrivljenih koji nijesu saslušani i de fakto omogućavanje istima da ostvare uvid u spise predmeta prije nego što su saslušani ..“

Ovakvo obrazloženje je nelogično čak i pravnim laicima, kazao je za portal Dan advokat Miroje Jovanović.

– Kako neko ko se skriva može da izvrši uvid u spis ostaje nedokučiva tajna, ali i pored toga, odbranu gospodina Božovića ne zanima status osoba sa kojima nema nikakve veze, već hoće da ostvari elementarno pravo – da pročita navodne dokaze koje SDT navodno poseduje – kazao je Božovićev advokat.

Jovanović ističe da odbrana konstatuje da  je u postupku koji je javan u cjelosti uskraćena od uvida u bilo koji dokument iz spisa predmeta pravdajući to razlozima koji su direktno suprotni međunarodnim i domaćim instrumentima koji su detaljno citirani u našem prigovoru protiv rješenja SDT-a.

– Zaključak se nameće sam – hapšenje Božovića imalo je i ima politički karakter, a odgovor na uskraćivanje uvida u spis umesto nas dao je Sud u Strazburu u desetini odluka koje smo citirali u našem prigovoru.

Sudija i SDT ne čitaju Konvenciju i Presude Suda u Strazburu, a odbrana i pored želje nije dobila pravo da čita spis – kazao je Jovanović portalu DAN.

Izvor, foto: DAN

NIKŠIĆ PROGNOZA