Advokat Duška Kneževića: Đukanovićev prvi milion vodi do „ničije kuće“

Pritvoreni biznismen Duško Knežević neće biti svjedok saradnik jer su optužnice protiv njega fabrikovane od strane Milivoja Katnića, po nalogu Mila Đukanovića, kazao je advokat Zdravko Đukanović, u emisiji „Referat“, Gradske RTV, autora Marka Vešovića, koja je na programu večeras od 21:15.

Knežević ne može dati sušinski iskaz prije nego što izađe iz spuškog pritvora, iz razloga što su podaci, dokazi o transakcijama i ostali materijalni dokazi pohranjeni na serverima koji mu, iz razumljivih razloga, sad nisu na raspolaganju, naveo je Đukanović i istakao da je Knežević ipak spreman da iznese dokaze protiv bivšeg predsjednika Mila Đukanovića u slučajevima „Prvi milion“ i „Ničija kuća“, nakon što mu bude omogućen kućni pritvor.

„Duško Knežević poseduje dokaze i želi da javnost bude upoznata sa činjenicom da je to zapravo jedan životni događaj. Bivši predsednik Crne Gore Milo Đukanović je podigao kredit kod Pireus banke, na iznos od 1,5 milona evra. Od tih sredstava su kupljene akcije Prve banke i napravljena fiktivna transakcija, preprodaja, gde je bivši predsednik došao do zarade od 5-6 milona evra, a značajan deo tih sredstava je korišten za izgradnju ‘ničije kuće’ „, tvrdi advokat Đukanović.

Knežević je, kako ističe, odlučio da iz Londona dođe u Crnu Goru i predoči ove dokaze, kako bi se, kako dodaje, demokratski procesi koji su započeti u našoj zemlji i završili.

„Da sudstvo i tužilaštvo počnu da funkcionišu po principima evropske pravne civilizacije. Duško Knežević je pokretač promjena u crnogorskom društvu, koje nije vodio sam, ali je njegova borba započeta u momentu kada je režim Mila Đukanovića bio najjači, i on jeste pokretač. Došao je svjestan činjenice da su stvari počele da se odlažu u nedogled i njegova je procena da je došlo vreme da se saznanja koja ima iznesu“, poručio je Đukanović.

Prvi put danas slušamo da je Đukanović bio dobar 5-6 miliona evra od transakcija i preprodaje akcija Prve banke, jer smo do sada bili obaviješteni da se radilo o jednom milionu, napomenula je direktorka Akcije za socijalnu pravdu Ines Mrdović.

Dodaje da je očigledno da crnogorsku javnost zanima da Duško Knežević što prije saopšti dokaze koje ima.

„I da to budu opipljivi, materijalni dokazi, te da istovremeno budu zakoniti jer će jedino tako moći da budu prihvaćeni. Naročito kada se ima u vidu ko su crnogorske sudije i kako bi oni mogli da postupe, u slučaju da to ne budu opipljivi zakoniti dokazi“, naglašava Mrdović.

Govoreći o kompaniji „Master inžinjering“, koja je u vlasništvu Vladana Ivanovića, Mrdović ističe da postoji povezanost porodice Đukanović sa ovom kompanijom.

„To je kompanija koja je trenutno jedan od hipotekarnih dužnika za kredit firme ‘BB Invest group’, a u kojoj sin Mila Đukanovića, Blažo Đukanović, ima 50 odsto vlasništva. Ta firma ima jednu građevinsku lokaciju u Podgorici, na Zabjelu, i ima jednu lokaciju u Kolašinu, te namjerava da izvodi nove investicione projekte. Oni su od Hipotekarne banke uzeli kredit u iznosu od 4 miliona eura, a zanimljivo je da se kao hipotekarni dužnici, osim te firme, pojavljuju i Blažo Đukanović i partner u toj firmi Burzanović, ali i ‘Master inžinjering’ i Bemax kompanija“, objašnjava Mrdović.

To, kako navodi, ukazuje na poslovnu relaciju između postojeće firme „Master inženjering“ i Blaža Đukanovića.

„Ne zna se da li je dvodnevni pretres takozvane ‘ničije kuće’ sproveden po osnovu prijave da se radi o kući Mila Đukanovića, kao ni da li je Đukanović ikada saslušan od strane SDT-a na okolnosti prijava koje mu se stavljaju na teret“, ističe Mrdovič.

Budući da je glavni specijalni tužilac Vladimir Novović već dvije godine na toj poziciji, građani bi trebalo da dobiju odgovor u odnosu na slučajeve koji već dugo vremena opterećuju crnogorsku javnost, zaključila je Mrdović.

 Foto: Gradski.me

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA