Odloženo suđenje Belivuku

Današnje ročište u postupku protiv klana Veljka Belivuka, za sedam teških ubistava i druga krivična djela, odloženo je jer se jedan član sudskog vijeća nije pojavio zbog smrtnog slučaja u porodici.

Kako je saopštila predsjednica sudskog vijeća Vinka Beraha Nikićević suđenje će biti redovno nastavljeno sjutra i u svojstu svjedoka biće ispitan Ilija Kovačević čije saslušanje je bilo zakazano za danas.

Ilija Kovačević je bio poslovni partner Srđana Lalića, okrivljenog saradnika i visokorangiranog člana Belivukovog klana, sa kojim je distribuirao „skaj“ telefone.

Ime Ilije Kovačevića u više puta se pominjalo u sudnici tokom ovog postupka.

Kovačević je bio saslušan i kao svjedok tokom istrage protiv Belivukovog klana.

Tada je kazao da poznaje okrivljenog saradnika Srđana Lalića, kao i dvojicu vođa ove kriminalne grupe – Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Tvrdio je Kovačević da ih je vidio samo nekoliko puta u životu i da nije znao čime se bave.

Kako je tada naveo, Miljković i Belivuk nijesu imali posebne zahtjeve vezano za Skaj, već da je za njih „kao i za sve klijente važilo pravilo da im ugasi telefon ako im se nešto desi“.

„Rekli su, ako im se nešto desi, ako budu privedeni, da „spržim“ aparate. Kada sam iz medija saznao da su uhapšeni, otišao sam na portal za „skaj“, kliknuo iksiće na njihove naloge i telefoni su se vratili na fabrička podešavanja, odnosno sve u telefonima je obrisano“, priznao je na saslušanju u tužilaštvu.

Podsjetimo, poslovni partner Kovačevića okrivljeni saradnik Srđan Lalić je ranije pred sudom u ovom postupku tvrdio da je bio distributer za „skaj“ telefone preko svoje privatne firme. Najprije dok je jedno vrijeme boravio u Pragu, gdje se, prema njegovim riječima, „sklonio“ nakon ubistva karatiste Vlastimira Miloševića na tramvajskim šinama, a potom je nastavio i po povratku u Srbiju.

Podsjetimo sadržaj „skaj“ aplikacije jedan je od krunskih dokaza tužilaštva protiv Belivukovog klana.

Tu aplikaciju za zaštićenu komunikaciju između sebe su koristili članovi ove kriminalne grupe. Dešifrovala ju je francuska policija i podatke je dostavila srpskoj. Na osnovu poruka i fotografija iz „skaja“ tužilaštvo je zaključilo na koji način su pripadnici ove kriminalne grupe otimali i mučili svoje žrtve, pripremali i izvršavali ubistva, ali i nabavljali oružje i kupovali i prodavali drogu.

Odbrana optuženih na sudu pokušava da ospori ove dokaze, jer tvrdi da su dobijeni na nezakonit način. Zbog toga je ključno svedočenje okrivljenog saradnika Srđana Lalića, koji priznaje da je član Belivukove kriminalne grupe, a koji je pristao da sarađuje sa tužilaštvom i priznao je sva krivična djela koja mu se po dvije opružnice u ovom postupku stavljaju na teret.

Osim Lalića, sa tužilaštvom su se nagodili i okrivljeni Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević, koju su takođe završili svoja svjedočenja ranije.

Njih trojica su sa tužilaštvom sklopili sporazume o priznanju krivice i nagodili se na manje kazne zatvora ukoliko budu govorili istinu o krivičnim djelima koja im se stavljaju na teret, kao i o svojim saznanjima o krivičnim djelima za koja se terete ostali optuženi članovi Belivukovog klana.

Lalić je dobio 18, Hrvatin 15, a Spasojević 14 godina zatvora za priznanje krivice i istinito svjedočenje.

Foto: Vijesti Printscreen

NIKŠIĆ PROGNOZA