Perović: Kum sam sa Jovanićem, ali to nisam zloupotrebljavao

Vlasnik firme za obezbjeđenje lica i objekata Darko Perović koji je optužen u postupku koji se protiv bivšeg predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića i više osoba i pravnih lica vodi zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja, izjavio je da je imao firmu koja se bavila poslovima obezbjeđenja mnogo prije nego što je Blažo Jovanić izabran za predsjednika Privrednog suda. Potvrdio je da je u kumovskoj vezi sa Jovanićem, ali i da uprkos toj činjenici nikada nijesu razgovarali o poslovima obezbjeđenja u stečajnim postupcima.

Osim Jovanića i Perovića optužnicom koju zastupa specijalni tužilac Zoran Vučinić obuhvaćeni su i Saša Zejak, Snežana Jović, Sanja Lješković, Ranko Radinović, Sreten Mrvaljević, Pavić Globarević, Stana Čelebić, Omer Markišić, Dejan Golubović, Danijela i Dušan Laković, kao i preduzeća Titan security, Securitas Montenegro, Top force system i Ogimar MNE.

Perović je objasnio da je 2003 godine osnovao firmu koja se bavila zaštitom imovine i lica „Gardijan“ DOO čiji je bio vlasnik i izvršni direktor.Firmu je 2010 godine prodao renomiranom preduzeću iz Švedske Sekjuriti AB Stokholm pa je u dijelu firme koji je pokrivao tržište Crne Gore on ostao izvršni direktor. Optuženi navodi da su Šveđani 2020 g odine prodali mu firmu i od tada je on izvršni direktor i vlasnik kompanije.

Perović je istakao da su za deset godina poslovanja Šveđani u Crnoj Gori dali mnoge donacije što ukazuje da im nije bio isključivi cilj samo ostvarena dobit na ovim prostorima.

– Šveđani su te godine napustili Crnu Goru Sloveniju i Litvaniju, a godinu kasnije i Bosnu i Hercegovinu, objasnio je Perović

Kada je u pitanju angažman njegove firme i obezbjeđenja u kompaniji “ Bjelasica Rada“ u stečaju tvrdi da je to bio sasvim zakonit posao u kojem je stečajni upravnik bio optuženi Sreten Mrvaljević sa kojim se poznaje iz studentskih dana.

Tvrdi da je to bio jedini posao za koji je Mrvaljević kao stečajni upravnik za poslove obezbjeđenja angažovao njegovu firmu. Optuženi je kazao da je u tom slučaju predimenzioniran iznos novca koji je bio određen za taj posao pa je za 11 mjeseci taj iznos bio 112 000 eura, a ne kako su mediji tvrdili za 3 mjeseca, pri čemu je u to bio uračunat i pdv od 18.584 e koji je uredno plaćen u 11 mjesečnih rata, tvrdio je Perović.

– Da sam čuvao nuklearnu elektranu, po ovome što je bilo predstavljeno u medijima bilo bi previše, kazao je optuženi juče pred sudijom Zoranom Radovićem.

Perović je potvrdio da je sa Jovanićem u komovskoj vezi, ali i da nije zloupotrijebljavao to kumstvo, jer mu u suprotnom Proivredni sud ne bi ostao dužan u slučaju obezbjeđenja bolnice Meljine oko 73 000 eura

-Moja firma je radila ukupno oko pet stečaja za period dok je Blažo Jovanić bio na čelu Privrednog suda od 2014 do 2022 g. Imajući u vidu veličinu i reputaciju naše firme na tržištu meni bi po tom osnovu pripadalo i 150 stečajeva, tvrdio je Perović.

Odgovarajući na pitanja tužioca Zorana Vučinića odgovorio je da optužene Jović, Lješković i Zejaka poznaje iz viđenja i iz studentskih dana.Sjeća se da ga je Jović angažovala u stečajnom poslu u firme „Javorak“ iz Nikšića.

Što se tiče posla obezbjeđenja motela na „Glavi Zete“ kazao je da ga je lično dao 

Radinoviću koji je pristao na njegovu cijenu. Sklopljen je ugovor koji je potpisala izvršna direktorica Stana Čelebić s tim što je napomenuo da je njegova firma prethodno radila zaštitu cjevovoda „Perućice“ koji se nalazi na istom prostoru kao i motel „Glava Zete“ pa su željeli da zaokruže tu cjelinu.,,Glava Zete“ je u stečajnom postupku prodata u milionskom iznosu.

– Moram napomenuti da je na tom objektu bila samo jedna pozicija za obezbjeđenje 24 sata,a da sam želio da steknem neku korist zaključio bih ugovor na više pozicija, tvrdio je optuženi.

Na pitanja Jovanića, Perović je objasnio da je njegova firma obezbjeđivala Rudnik Boksita od 2007 do 2009 godine, koliko se sjeća i da taj posao nije imao veze sa stečanim postupcima kao ni posao obezbjeđenja u Aluminijskom kombinatu 2008 godine.

Jovanić je tim povodom zaključio, da je očigledno da je firma Perovića poslove obezbjeđenja i zaštite radila i mnogo prije nego je on izabran na mjesto predsjednika Privrednog suda i da ni jedan ni drugi nijesu imali razloga da se bave kriminalnim radnjama jer je Perović bio bogat čovjek.

Na Perovićev iskaz niko od okrivljenih nije imao primjedbi.

U nastavku suđenja odbrane su iznijeli i tvrdili da nijesu krivi Omer Markišić i Dejan Golubović. Markišić nije želio da odovara na pitanja i tvrdio je da polovinu optuženih ne poznaje, da se poslom procjenitelja bavi više od 30 godina, da nikada nije bio član bilo kakve kriminalne organizacije i da se sa Jovanićem površno zna te da isti nikada od njega nije ništa tražio niti zahtijevao.

Suđenje se nastavlja 18.decembra.

Foto: Ivan Petrović/DAN

NIKŠIĆ PROGNOZA