Borovinić Bojović: Sa Njegošem protiv crnogorskih podjela

Imajući pred sobom Njegoša kao primjer i orjentir, naš narod može napokon, kako bi to sam Petar II rekao, dospjeti ka svojim velikim ciljevima, koji su mu dugo izmicali, ocijenila je predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović otvarajući danas okrugli sto pod nazivom „Njegoš i crnogorske podjele” u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović”.

“Imala sam priliku da čujem mitropolita Amfilohija kako često citira Njegoša: „Što je čovjek, a mora bit čovjek!” Ovim riječima najjezgrovitije je izražena sva tragika, borba, veličina, raspeće, prolaznost, besmisao ali i smisao čovjekovog bivstvovanja na Zemlji. Prema riječima mitropolita Amfilohija, „niko nije tako doživio tragiku ljudskog bića i postojanja na zemlji kao Njegoš, a sa druge strane niko nije tako izrazio duboku vjeru u pobjedu istine nad lažju, pravde nad nepravdom, Boga nad Satanom, ljubavi nad mržnjom”. Vjera u takvu pobjedu jedina je koja daje nadu u suočavanju sa strašnim sukobima i podjelama u savremenom svijetu, počevši od onih koji bijesne na međunarodnom nivou, preko naših unutrašnjih podjela i sukoba, pa sve do borbi koji se odigravaju u srcu svakog čovjeka”, kazala je Borovinić Bojović.

Ona je ocijenila da, nažalost, nema puno važnih pitanja oko kojih su “građani naše države bili složni posljednjih decenija”.

“Ali, kada je riječ upravo o čovjeku oko kojeg smo se danas okupili, postoji gotovo neupitna saglasnost – čak i kod malobrojnih koji traže razlog da osporavaju njegovo djelo – da je to najveći um ovih prostora. Dakle, kako kod ga tumačili, niko se neće usuditi da negira da je NJegoš naš duhovni gorostas. Njegova ličnost je u tom smislu naša tačka saglasja. O tome svjedoči i činjenica da je on jedini čovjek čiji dan rođenja slavimo kao državni praznik. Zato je možda ovaj okrugli mogao da nosi i naziv – „Njegošem (ili: sa Njegošem) protiv crnogorskih podjela”. Koristim dva instrumentala, i društva i sredstva: s Njegošem, kao sa ličnošću koja uživa gotovo nepodijeljeno uvažavanje, ali i Njegošem – u smislu metonimije koja označava njegovo djelo kao uvijek čitanu, a nikada ni od koga dočitanu – neiscrpnu riznicu pregnantnih misli i ideja”, saopštila je Borovinić Bojović.

Iz Glavnog grada navode da okrugli sto je održan u organizaciji Književnog društva „Njegoš”, u okviru višednevne manifestacije „Dani Njegoševi”, koja se održava povodom praznika njegovog rođenja.

Navodi se da o Njegošu su govorili brojni profesori i književnici iz zemlje i inostranstva.

Foto: Skupština Glavnog grada

NIKŠIĆ PROGNOZA