Brnabić: EK prepoznala napredak Srbije

Šef Delegacije Evropske unije Emanuele Žiofre izjavio je danas da je proširenje je centralna tema EU i da postoji šansa za to koju bi trebalo iskoristiti, prenosi N1.rs.

Žiofre je, nakon sastanka sa premijerkom Anom Brnabić na kome joj je uručio uručio Izvještaj Evropske komisije o Srbiji za 2023. godinu, istakao da je Srbija nastavila pravosudne reforme i da izvrštaj ukazuje na napredak u toj oblasti.

Žiofre je rekao da su usvojena dva važna medijska zakona koji će pojačati nezavisnost Regulatornog tijela za elektronske medije (REM).

On je istovremeno ukazao da Brisel ne vidi napredak u usklađivanju spoljne politike Srbije sa EU.

Ne vidimo progres u spoljnoj politici kada je u pitanju usklađivanje sa restriktivnim mjerama EU, rekao je Žiofre.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je EK prepoznala jasan napredak Srbije u evroitengracijama jer u njenim godišnjem izvještaju nigdje nije zabilježeno nazadovanje, a da je u svim osim u tri oblasti zabilježen napredak.

Brnabić je nakon sastanka sa Žiofreom, koji joj je uručio Izvještaj Evropske komisije o Srbiji za 2023. godinu, rekla da je pravosudnu reformu država sama iznijela dok je opozicija čak opstruirala taj proces.

U borbi protiv korupcije je zabilježen ograničen napredak, ocijenila je ona, ističući da je strategija borbe protiv korupcije još nezavršena i zato napredak nije veći.

Brnabić je istakla da je važan i porast finansijkih istraga i oduzimanja imovine, ocijenivši da je to dobro za borbu protiv korupcije.

Foto:  Screenshot RTS

NIKŠIĆ PROGNOZA