(VIDEO) Multimedijalna drama o stradanju Kadića i Bjelopavlića premijerno u Beogradu

U prepunoj sali Narodnog pozorišta u Beogradu 5.novembra premijerno je izvedena multimedijalna drama “Posvećenje” koja je rađena sa elementima narodne drame “Knjaz Danilo i Kadići”.

Svojevrstan muzičko-scenski spektakl, sa čije premijere su detalji preneseni na zvaničnom sajtu Umjetničkog ansambla Ministarstva odbrane Republike Srbije “Stanislav Binički” koji je i učestvovao u izvođenju,  urađen je na osnovama nematerijalnog kulturnog nasleđa i prelomnih istorijskih događaja u Crnoj Gori.

Realizovan je u saradnji sa fondacijama „Bratstvo Kadić“ i „Žarko Pavlović Kadić“, „Ramonda“ produkcijom i plesnim ansamblom „Una Saga Serbika“, kao i grupom eminentnih dramskih umetnika.

“Posvećenje” govori o crnogorskom knjazu Danilu i njegovim grijesima prema Bjelopavlićima i bratstvu Kadić. Priča o potresnom događaju, ali i o krivici, pokajanju i pomirenju.

„Crnogorski knez Danilo u toku svoje vladavine počinio je velike grijehe prema Bjelopavlićima. On je na svetoduhovskom narodnom saboru (1854. godine) u manastiru Ostrogu sa svojom naoružanom svitom nasrnuo na čast bjelopavlićkih žena i djevojaka, a kasnije mnoge viđenije Bjelopavliće protjerao, kuće im popalio i opljačkao, nejač pregazio, a Kadiće kao vodeće bratstvo u plemenu namjeravao da potpuno istraži“, piše u pratećoj brošuri, a prenosi sajt Umjetničkog ansambla “Stanislav Binički”.

Strahovladu crnogorskog knjaza Danila, prekinuo je Todor Kadić sa Boana iz Bjelopavlića koji ga je ubio u Kotoru 31.jula 1860.godine.

U izvođenju “Posvećenja” učestvovao je simfonijski orkestar i mješoviti hor Umetničkog ansambla „Stanislav Binički”, izvodeći, kako je navedeno na nihovom sajtu, scenski nastup zajedno sa prvakinjom drame Narodnog pozorišta Sonjom Jauković, glumcem Predragom Vasićem i operskim pjevačima Nevenom Đoković, Anom Stanković i Milanom Obradovićem.

Multimedijalna drama jedinstvena je i po tome što je po prvi put opera spojena sa guslama na kojima su svirali narodni guslari Slavko Jeknić i Maksim Vojvodić.

„“Binički“ se pod vođstvom kompozitora i dirigenta Draška Jankovića sjajno snašao u ovoj nesvakidašnjoj, kompleksnoj i zahtevnoj umetničkoj formi, za koju je libreto, scenario i režiju napisao prof. Dragan Elčić. Publika je prepoznala vrednost ove izuzetne koreodrame koja izlazi iz koncepta dosadašnjih programa i pruža poruku opšteg pomirenja, te je ceo umetnički tim pozdravila dugim i iskrenim aplauzom”, prenosi sajt Umjetničkog ansambla.

Ističu i da je premijeri “Posvećenja” prisustvovao i brigadni general Mihailo Zogović, načelnik Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane.

foto/video:ansambl.mod.gov.rs

NIKŠIĆ PROGNOZA