(VIDEO) Jovo Bećirović pretrpio štetu: Vukovi zaklali 44 ovce, 15 povrijeđeno

Emisiju „Snaga sela“ pogledajte sjutra (nedjelja) na Televiziji Nikšić od 10,15h

Skoro pola godine Jovo Bećirović provodi na katunu Korita koji je smješten na samoj granici opština Kolašin i Šavnik. Katun pripada Moračkoj Loli i nalazi se na oko 1800 mnv. Naš sagovornik drži stado od oko 180 ovaca i jagnjadi i stočarstvo mu je jedini izvor prihoda.

Do početka novembra Jovo je sa stadom na katunu sa kojim se druži još od malih nogu. Ovdje je, priča Bećirović, ispaša za stoku dobra, ali je teren nepristupačan, putevi su loši a u kolibama uveče i dalje svijetle fenjeri i šterike. Na katunu koji je nekad bio pun života čaktari se čuju u svega nekoliko domaćinstava.

Jovo rano pušta ovce pa za njima šeta vrletima Moračkih planina, daleko od sumorne svakodnevice. Dnevne obaveze, koje su velike i teške završavaju se tek kada se mrak polako spušti na katun. Tada Bećirović zatvara ovce u torove ne bi li ih zaštitio od vukova. Međutim, nadavno su ga preduhitrili i preko noći zaklali 44 ovce, 15 je povrijeđeno a četiri ovaj vrijedni domaćin nije mogao da nađe.

Jovo sa troje maloljetne djece zime provodi u nikšićkom prigradskom naselju Gvozdenice gdje su, kako kaže, dobri uslovi za razvoj stočarstva.

Jovo Bećirović smatra da se od stočarstva može živjeti ako država, odnosno resorno ministarstvo i lokalna uprava, obezbijede adekvatne uslove – siguran otkup poljoprivrednih viškova, riješe problem putne infrastrukture i omoguće napajanje strujom.

Družeći se sa netaknutom prirodom i svojim stadom Jovo je pronašao mir i postao sam svoj gazda. Očekuje od nadležnih da mu bar dijelom nadoknade štetu, ali ako toga i ne bude, stado će, zaključuje Bećirović, već naredne godine biti na broju.

Milinko Miličić
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA