Podgorica ima dva i po puta manje saobraćajnih policajaca od važećeg Pravilnika

Odjeljenje bezbjednosti Podgorica raspolaže sa 50 službenika saobraćajne policije, a svakodnevno na području glavnog grada je četiri ili pet saobraćajnih patrola, kazali su portalu Dnevno iz Uprave policije.

Saobraćajne patrole su 24 sata na ulicama, a patroliraju u vremenu od šest do 18 sati, kao i u vremenu od 18 do šest sati ujutro.

Očigledno da u glavnom gradu sa sve više stanovnika i svakodnevnim širenjem grada, nedostaje određeni broj saobraćajnih policajaca, što potvrđuju i iz Uprave policije.

„Odjeljenje bezbjednosti Podgorica raspolaže sa 50 službenika saobraćajne policije, a važećim Pravilnikom o unutrašnjoj sistematizaciji i organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova u Stanice policije za bezbjednost saobraćaja Odjeljenja bezbjednosti Podgorica predviđeno je angažovanje 125 policijskih službenika“, kazali su iz Uprave policije.

Pomoćnik komandira Saobraćajne policije u Podgorici Dalibor Baltić objašnjava da je posljednjih nekoliko godina veliki broj službenika otišao u penziju, te da je to jedan od problema sa nedostatkom saobraćajnih policajaca.

„Svaki dan odlaze službenici u penziju. Imali smo i ovih dana nekoliko odlazaka u penziju. Prije nekoliko godina imali smo 70 do 80 službenika, a broj koji je predviđen Pravilnikom u unutrašnjoj sistematizaciji i organizaciji MUP-a posljednji put imali smo prije mnogo godina. Mi i sa 50 saobraćajnih policajaca završavamo sve poslove, ali je očigledno da nam nedostaje radne snage“, kazao je Baltić.

On je naveo i da bi broj patrola na dnevnom nivou trebalo da bude veći.

Za deset mjeseci 2023. na području Podgorice dogodile su se 1.953 saobraćajne nezgode u kojima su četiri osobe stradale, a njih 108 je zadobilo teške tjelesne povrede, a 799 lake tjelesne povrede.

Brojke saobraćajnih nezgoda su slične kao i prošle godine, ali uz manje stradalih i povrijeđenih.

Na teritoriji Podgorice se tokom 2022. dogodilo 2.300 saobraćajnih nezgoda, u kojom je stradalo 13 osoba, dok je 130 zadobilo teške tjelesne povrede, a njih 1.093 lake tjelesne povrede.

Iz Uprave policije navode da vode evidenciju na kojim saobraćajnicama najčešće dolazi do udesa, te da u saradnji sa Glavnim gradom rade na poboljšanju uslova bezbjednosti u saobraćaju.

„Ulice na kojima često dolazi do saobraćajnih nezgoda su Bulevar Jospa Broza Tita, Ulica V Proleterske, Bulevar Svetog Petra Cetinjskog, Ulica Cetinjski put i Bulevar 21. Maj. Odjeljenje bezbjednosti Podgorica ostvaruje kontinuiranu saradnju sa Glavnim gradom – Sekretarijatom za saobraćaj, a u vezi konstatovanja nedostatka vertikalne i horizontalne signalizacije i otklanjanju tih nedostataka“, navode iz Uprave policije.

Portal Dnevno ranije je pisao o „crnim tačkama“ u Podgorici, ali i nedovoljno efikasnoj reakciji nadležnih u cilju povećanja bezbjednosti učesnika u saobraćaju.

Povećan broj nezgoda na pojedinim raskrsnicima morao bi da bude opomena za nadležne i jasan signal za njihovu reakciju.

Foto: UP

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA