„Vremena sve manje, mandatar nema mnogo opcija“

Vlada koja bi zavisila od manjikske podrške koalicije Za budućnost Crne Gore ne bi bila stabilna i dugoročna, ocijenili su gosti emisije “Pretres” na Javnom servisu.

Komenatarišući najave da bi koalicija ZBCG mogla da da manjisnku podršku vladi Milojka Spajića politikološkinja Nikoleta Đukanović kaže da mandatar sada nema još puno vremena i načina da sastavi vladu, pa sada, kako kaže, ima manje mogućnosti da pravi kombinatorike.

“Manjinska podrška nije rješenje to je nužda. To je rješenje koje dođe kada nemate alternativu. Što je ta manjinska podrška u većem obimu to je stabilnost Vlade upitnije”, kaže Đukanović.

Kaže da su partije ZBCG, odnosno bivšeg DF imale mjesta po dubini i u Vladi Zdravka Krivokapića, kojoj su brzo izglasali nepovjerenje.

“Nisam sigurna da će koalicija ZBCG i sa tim biti dugoročno zadovoljana i da će dugoročno dati podršku vladi Milojka Spajića. Spajić će biti odgovoran, a ove partije koje čine ZBCG neće imati takvu vrstu odgovornosti…Nisam sigurna koliko će taj model zadovoljiti njihove apetite”, kazala je Đukanović.

Građanski aktivista Aleksandar Dragićević kaže da je isključivost u politici jako loša. DF je, navodi on, više puta minirao u Skupštini odluke Milojka Spajića kada je bio ministar finansija.

“Najjrealnije je bilo nakon izbora ući u neki aranžman sa GP URA i možda sa njima prvo razgovarati”, kazao je Dragićević.

Nema, kako kaže, ni političke logike da se GPU i BS odriču učešća u budućoj vladi.

“Razgočaran sam, a svjedoci smo toga da stranke gledaju svoje uske partijske interese. PES je imao priču o meritokratiji, a sada je to jako teško sprovesti. Sada sa svakim reformskim predlogom PES-a partije koje manjinski podržavaju vladu mogu da traže još… Možda još upravnih odbora, odbora direktora, sekreterijata”, kazao je Dragićević i dodao kako nas čekaju veliki iaizovi.

Bojana Jokić, iz LGBT Forum Progres, kaže da koncept vlade koju bi ZBCG manjiski podržala nije bio neophodan, ali je sada Spajiću možda i posljednja opcija.

“Ne mislim da je ovo dobar potez, jer ako se ova vlada formira ucjenjivačka moć koalicije ZBCG je ogromna. Svi reformski zakoni i sve ono što ta vlada bude htjela da uradi će doći u Skupštinu i biće podložno ucjenama, to smo vidjeli i u vrijeme vlade Zdravka Krivokapića”, kazala je Jokić.

Ona smatra i da bi Bošnjačka stranka trebalo da bude dio nove vlade, kao i GP URA, te da se trebalo razgovarati i sa SD-om.

“U toj širokoj koaliciji kad smanjite vi ucjenjivačku moć ZBCG vi onda možete ići ka nekim reformama, jer bi vlada bila stabilnija sa što manjom ucjenjivačkom pozicijom ZBCG”, zaključila je Jokić.

Foto: TVCG

NIKŠIĆ PROGNOZA