Skupština Glavnog grada: Predsjednicima odbora i šefovima klubova po 50 eura

Šefovi klubova odbornika u Skupštini Glavnog grada ubuduće će primati naknadu za predsjedavanje klubom, dok će odbornicima koji su članovi u stalnim i povremenim radnim tijelima takođe, biti obezbijeđena naknada. Ove novine predviđene su odlukom o naknadama odbornicima u Skupštini Glavnog grada koja je pripremljena za plenum 12. oktobra. Tako će šef kluba odbornika za predsjedavanje klubom mjesečno primati 50 eura, predsjedniku skupštinskog radnog tijela takođe, mjesečno pripada naknada od 50 eura, dok će odbornik koji je član radnog tijela primati mjesečno 25 eura, po članstvu. Pravo na naknadu od 25 eura imaju i članovi radnih tijela koji nisu odbornici.

Odlukom je predviđeno i povećanje odborničkih naknada za 100 eura, pa će umjesto dosadašnjih 150 eura odbornici mjesečno primati po 250 eura.

–Odbornici u Skupštini Glavnog grada za rad primaju naknadu u mjesečnom iznosu od 150 eura, što predstavlja najniži iznos naknade za odborničku funkciju u Crnoj Gori. Od 2011. godine, odbornička naknada je vezana za iznos minimalne zarade, koja je za tu godinu iznosila 193 eura, a od 2013. godine utvrđena je u fiksnom iznosu od 150 eura. Imajući u vidu da je od 2011. godine došlo do porasta minimalne zarade u značajnom iznosu, te da ona danas iznosi 450 eura, neophodno je izvršiti usklađivanje iznosa odborničkih i drugih primanja – piše u obrazloženju odluku.

Odlukom je precizirano da se odbornička i naknada za članstvo u stalnim i povremenim radnim tijelima neće isplaćivati u slučaju nenajavljenog odsustva sa sjednice parlamenta i radnih tijela, kao i u slučaju bojkota rada parlamenta.

–Poslove u vezi isplate vrši organ nadležan za računovodstvene poslove, po nalogu sekretara Skupštine Glavnog grada, na osnovu službene evidencije, najkasnije do 10. u narednom mjesecu, u odnosu na mjesec za koji se naknada isplaćuje – piše u dokumentu.

Matičarima uvećane dnevnice

Odluka propisuje i naknadu za odbornike koji prisustvuju sklapanju braka. Kada je odbornik angažovan da prisustvuje sklapanju braka u službenim prostorijama po danu će primati 25 eura, a u slučaju da je vjenčanje van službenih prostorija 50 eura. Ukoliko se vjenčanje održava u danima vikenda odborniku se naknada uvećava za 50 odsto, dok se u danima državnih i vjerskih praznika ona uvećava za 100 posto.

foto:Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA