U srijedu sastanak Pododbora između EU i Crne Gore

Sastanak Pododbora za trgovinu, industriju, carine i poreze između Evropske unije (EU) i Crne Gore, 16. po redu, održaće se u srijedu u hibridnom formatu.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma je saopšteno da će sastanak, sa crnogorske strane, otvoriti vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za međunarodnu trgovinsku i ekonomsku saradnju, Jovana Krunić, a u ime Evropske komisije (EK), šef Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu EK za susjedsku politiku i politiku proširenja, Michael Miller.

„Na sastanku će se razmotri ostvareni napredak u oblastima koje pokrivaju poglavlja 1 – sloboda kretanja robe, 16 – porezi, 20 – preduzetništvo i industrijska politika, 29 – carinska unija i 30 – vanjski odnosi, u odnosu na prethodni sastanak Pododbora koji je održan 4. oktobra prošle godine“, navodi se u saopštenju.

Predstavnici crnogorskih institucija će na sastanku predstaviti postignute rezultate, tekuće, kao i planirane aktivnosti u dijelu usklađivanja nacionalnog zakonodavstva s pravnom tekovinom EU i jačanja administrativnih kapaciteta, te sa kolegama iz EK razmijeniti mišljenja u pogledu ispunjenja zahtjeva koji proističu iz evropske agende u oblastima koje tretiraju ta poglavlja.

U tom kontekstu, u petak je u prostorijama Ministarstva održan je pripremni sastanak sa šefovima pregovaračkih radnih grupa za poglavlja 1, 16, 20, 29 i 30.

Foto: Printscreen gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA