CDT: Da Monstat objavi metodologiju popisa

Do početka popisa ostalo je nešto više od mjesec dana, a javnosti još uvijek nije poznata metodologija na osnovu koje će biti sprovođena ova najvažnija statistička akcija, navodi se u saopštenju Centra za demokratsku akciju (CDT).

– Pozivamo MONSTAT da učini dostupnim javnosti ovaj važan dokument i da javno saopšti zašto to do sada nije učinio. Jedan od ključnih zadataka ove institucije je da uvjeri građane/ke da je popis pripremljen tako da garantuje slobodno izjašnjavanje, tačnost podataka i zaštitu od svih potencijalnih zloupotreba. Taj zadatak neće biti moguće ispuniti ukoliko ne budu dostupna i transparentno objašnjena metodološka i organizaciona pravila njegovog sprovođenja – ističe se u saopštenju.

Pored toga što je statistička akcija, kod nas je popis i važno društveno-političko pitanje za koje su zainteresovani brojni akteri u zemlji i okruženju. Izostankom proaktivnog komuniciranja, objašnjavanja i najveće moguće transparentnosti, popis postaje laka meta dezinformacija, manipulacija, i narativa usmjerenih na podrivanje povjerenja u institucije, proces i njegove rezultate, zaključuje se u saopštenju.

foto:Dan

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA