Huter: Nadležni da reaguju na brutalnu zloupotrebu državnih resursa

Poslanik DPS-a Oskar Huter istakao je da najnoviji izvještaj Agencije za sprečavanje korupcije(ASK) povodom partijskog zapošljavanja, uoči minulih parlamentarnih izbora. Huter je pozvao nadležne organe i nevladine organizacije da tim povodom hitno reaguju.

Huter ističe da 8.193 sklopljenih ugovora o zasnivanju radnog odnosa svjedoči o brutalnoj zloupotrebi i partijskoj podređenosti državnih organa i uprave

„Ako se na ovaj broj doda još 5.267 sklopljenih ugovora o radu uoči predsjedničkih izbora ove godine, dolazimo do frapantnog podatka od 13.500 ugovora u državnoj upravi! Ovi podaci dovode u pitanje i sam legitimitet predsjedničkih i parlamentarnih izbora, jer je očigledno da su državni resursi zloupotrijebljeni od strane partija vlasti, kako bi na pomenutim izborima njihovi kandidati i liste profitirale“, naveo je Huter u saopštenju.

 Izvještaj ASK-a, ističe Huter, predstavlja tipičan primjer do koje mjere se, prebukiranjem i neracionalnim zapošljavanjima partijskog kadra, devastira naš državni sistem. Kao najsvježiji podatak partijskog zapošljavanja Huter je naveo Poštu crne Gore.

„Da slika nije ništa bolja ni u drugim državnim preduzećima svjedočimo već gotovo tri godine, pa je samo za to vrijeme od 30. avgusta do danas u Rudniku uglja zaposleno više od 400 radnika, dok smo o EPCG i CEDIS-u svakodnevno slušali o frapantnim brojevima bespotrebno zaposlenih rođaka, kumova, prijatelja trenutnih vlastodržaca. Sve ovo je za rubriku “vjerovali ili ne”, ali očigledno novoj političkoj postavi u Crnoj Gori koja je došla na talasu “oslobođenja”, kako oni vole to da kažu, ništa ovo nije sporno jer na taj način sebi kupuju opstanak na političkoj sceni. Ovakvo besprizorno postupanje prijeti da u potpunosti satre državni aparat, kompletnu državnu upravu, lokalnu samoupravu i državne firme. Pozivamo nadležne organe i nevladin sektor, da reaguju na dokazanu zloupotrebu državnih resursa, koja će nauditi da blokira rad ustanova i preduzeća koje „oslobodioci“ iskorišćavaju za svoju partijsku promociju“, naglasio je Huter.

foto:DPS

NIKŠIĆ PROGNOZA