Završen protest „Srbija protiv nasilja“: „Država nije gluva soba u kojoj se čuje samo za parizer“

U Beogradu je održan 20. građanski protest „Srbija protiv nasilja“. Građani su se okupili ispred Narodne skupštine i šetali takozvanom „medijskom rutom“ do zgrade Radio-televizije Srbije (RTS), gdje su održani govori.

Okupljeni zvižducima i duvanjem u trube izrazili su nezadovoljstvo radom Javnog servisa Srbije, a na pomen imena direktora i glavnog i odgovornog urednika Dragana Bujoševića i Nenada Lj. Stefanovića i gromoglasno zviždali.

Pjesnik i član Saveza ekoloških organizacija Srbije, Jevđenije Julijan Dimitrijević, pozdravio je okupljene ispred RTS-a rekavši da oni odbijaju „da Srbija bude gluva soba u kojoj će se čuti samo za parizer“.

Moderator protesta Smiljan Banjac rekao je ispred RTS-a da generalni direktor javnog servisa Dragan Bujošević i glavni urednik Nenad Lj. Stefanović odbijaju da informišu građane Srbije o svim temama od značaja.

On je nakon obraćanja dvojice govornika pred okupljenima još jednom pročitao zahtjeve protesta.

Smiljan Banjac je istakao da programe Javnog servisa Srbije plaćaju svi građani, i da okupljeni samo traže da radi u skladu sa Ustavom i zakonima Srbije.

On je kazao da je 20-tak ljudi na RTS-u u potpunosti stavilo taj medij u službi vlasti, te pozvao ostale kojih, kako je rekao ima na hiljade, da prestanu da ćute.

Optužio je rukovodstvo RTS-a da stavilo u službu vlasti, te ih nazvao poltronima i ulizicama, podsjetivši pri tome na naćin na koji izveštavaju, ali ne i o mnogobrojnim aferama.

Po redu 20. protest „Srbija protiv nasilja“ počeo je na platou ispred Skupštine Srbije, odakle su okupljeni u koloni došli do zgrade RTS-a u Takovskoj ulici, jer su nezadovoljni radom javnog servisa.

Građanski protesti u Beogradu, a potom i širom Srbije, počeli su posle dva masovna ubistva 3. i 4. maja u beogradskoj školi „Vladislav Ribnikar“ i u selima u okolini Mladenovca i Smedereva.

Među zahtjevima protesta, su oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi i gašenje tabloida koji promovišu govor mržnje i nasilje kao i smjena rukovodstva RTS.

Foto: Screenshot/Tviter

NIKŠIĆ PROGNOZA