„Pad kamatnih stopa moguć sredinom naredne godine“

Pad kamatnih stopa mogao bi se desiti sredinom naredne godine, kazao je predsjednik uprave NLB grupe Blaž Brodnjak.

„Iz Evropske centralne banke su kazali da smo blizu ‘vrha’ kamatnih stopa, vjerovatno to znači da će septembarski potez koji će vjerovatno dići kamatne stope za 0,25% biti možda zadnji u nizu. To znači da ako smo blizu vrha da bi one trebale da krenu u drugom pravcu. Sad se postavlja pitanje, kada. Moja je lična procjena da bi to moglo biti sredinom naredne godine“, kazao je Brodnjak za Televiziju Crne Gore.

Brodnjak je naveo da su u NLB grupi zadovoljni poslovanjem u Crnoj Gori i najavio veću podršku privredi.

„Forkusirali smo se prije svega na poslovanje sa stanovništvom gdje vjerujem da imamo značajnu ponudu, naročito na području stambnih kredita smo praktično bili lider na tržištu i sada više pažnje polažemo privredi. Stalna podrška privredi koja ima održivi novčani tok biće apsolutno prisutna“, kazao je Brodnjak.

On je naveo da ta grupa nema potrebu za daljim akvizicijama nakon što su nedavno kupili Komercijalnu banku u Srbiji i Crnoj Gori.

„Kada pogledamo broj banaka koje su prisutne u Crnoj Gori taj broj je preveliki kada uzmemo u obzir broj stanovnika“, kazao je i dodao da je trenutno trend ukrupnjavanja banaka.

Foto: tvcg/printscreen

NIKŠIĆ PROGNOZA