Blinken kritikovao talibane zbog zabrana za žene

Američki državni sekretar Antoni Blinken ponovio je da svaki bolji odnos sa avganistanskim talibanskim vladarima zavisi od poboljšanja tretmana žena, dvije godine nakon što je pokret srušio vladu koju podržavaju SAD.

Nijedna zemlja nije priznala talibansku vladu, a Sjedinjene Države su izbjegle direktan ekonomski angažman dijelom zbog onoga što kritičari nazivaju povratkom na „rodni aparthejd“, sa ženama i djevojčicama izbačenim iz škola i javnih prostora.

„Nastavljamo da radimo na tome da talibane smatramo odgovornim za mnoge obaveze koje su preuzeli, a nisu ispunjene, posebno kada su u pitanju prava žena i devojčica“, rekao je Blinken novinarima.

„Bili smo vrlo jasni sa talibanima, a desetine zemalja širom svijeta su bile veoma jasne, da će put ka bilo kakvim normalnijim odnosima između talibana i drugih zemalja biti blokiran osim ako i dok se prava žena i djevojaka ne podrže“, rekao je Blinken.

Talibani su se brzo vratili na vlast nakon što je predsjednik Džo Bajden povukao američke trupe, okončavši najduži rat SAD.

Bajdenova administracija nije obilježila godišnjicu, ali je Blinken, odgovarajući na pitanje, branio povlačenje i rekao da Sjedinjene Države nisu fokusirane na druge prioritete.

Odluka o povlačenju iz Avganistana bila je nevjerovatno teška, ali i ispravna, rekao je Blinken.

„Okončali smo najduži rat SAD. Po prvi put u 20 godina, nemamo još jednu generaciju mladih Amerikanaca koja će se boriti i umrijeti“, poručio je Blinken.

Foto: EPA-EFE/Shawn Thew

NIKŠIĆ PROGNOZA