„Sječa borove šume nemoguća bez podrške Opštine i države“

Bivši državni sekretar za ekologiju Danilo Mrdak smatra da je borova šuma u Ulcinju planski isječena i da to nije moglo biti urađeno bez podrške lokalne i državne vlasti. On je u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” na RTCG kazao da je potrebno napraviti kompromis između planova za razvoj zemlje i onoga što ćemo ostaviti budućim pokoljenjima.

Arhitektica i izvršna direktorica ulcinjske NVO MSJA koja se godinama bori za očuvanje Valdanosa Zenepa Lika objavila je na fejsbuku da se jedan od najljepših i prepoznatih pejzaža Ulcinja poznat pod imenom Borova šuma priprema za gradnju.

Mrdak kaže da mu borova šuma izgleda planski isječena i smatra da se to nije moglo napraviti bez podrške Opštine i države.

“Ovo se ne može napraviti bez te podrške. Ovo nije nekome palo na pamet, pa sam uradio. Davno su prošle devedesete i vrijeme lokalnih kabadahija. Ovo je, siguran sam, na neki način, prošlo kroz planove i lokalne i državne”, smatra on.

Naglašava da je nesporna činjenica da Crna Gora mora da se razvija, ali da se takođe mora napraviti kompromis između tog razvoja i onoga što želimo da ostavimo za buduća pokoljenja.

“Da li mi želimo prenaseljenu obalu koju će za 10 godina svi da izbjegavaju ili ćemo da tim turistima ponudimo parkove, kulturno-istorijske spomenike, makar još nešto osim sunca i mora”, kazao je on.

Mrdak ističe da se svi pozivaju na ekologiju u kampanji, a kada dođu na vlast shvate da se mora misliti i o ekonomiji.

“Potrebno je da malo sputamo ekonomiju ne bi li ekologija zaživjela, ali da ekologija pobijedi ekonomiju, nažalost, to se nikada neće desiti”, kazao je on.

Foto: Zejnepa Lika/FB

NIKŠIĆ PROGNOZA