Korekcija na Wall Streetu pod pritiskom zbog rasta prinosa na obveznice

Na većini svjetskih berzi ove sedmice su cijene dionica uglavnom pale, budući da je viša od očekivanja inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) podigla prinose na državne obveznice, što smanjuje privlačnost ulaganja u akcije.

Njujorški Dow Jones ojačao je 0,6 odsto na 35.281 bod, dok je S&P 500 oslabio je 0,3 odsto na 4.464 boda. Istovremeno se Nasdaq indeks spustio 1,9 odsto na 13.644 boda, zabilježivši prvi put u ovoj godini pad dvije sedmice zaredom, prenosi SEEbiz.

Uz Nasdaq, i S&P 500 indeks zabilježio je gubitak drugu sedmicu zaredom, i to najviše pod pritiskom novog podatka o inflaciji u SAD-u mjerenoj proizvođačkim cijenama, koja je u julu porasla 0,8 odsto na godišnjem nivou.

Iako tržišni učesnici i dalje očekuju da Fed više do kraja godine neće podizati kamatne stope, prognoze da neće biti podizanja kamatnih stopa na idućem zasjedanju centralne banke u septembru spustile su se s 90 odsto, koliko su iznosile prije objave indeksa proizvođačkih cijena, na 88,5 odsto.

Međutim, prinosi na desetogodišnje američke državne obveznice, koji se kreću u skladu s kratkoročnim očekivanjima oko kamatnih stopa, skočili su na 4,88 odsto. To je pritislo cijene najviše tehnoloških dionica, jer više kamatne stope mogu usporiti ekonomiju i nagristi sposobnost tih kompanija da ostvare planiran rast poslovnih rezultata, koji je i podstakao snažan skok njihovih valuacija.

Više kamatne stope takođe čine obveznice atraktivnijim ulaganjem od dionica za one investitore koji nijesu skloni velikom riziku.

Zbog pada cijena tehnoloških dionica, indeks dionica proizvođača čipova ove sedmice je potonuo pet odsto, što je njegov najlošiji sedmični rezultat od početka aprila.

Dionice velikih i tehnoloških kompanija od početka godine podizale su vrijednost Nasdaqa i S&P-ja, ali nakon pet mjeseci uzleta, avgust je obilježen mnogo opreznijim pristupom investitora.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su ove sedmice pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,53 odsto na 7.524 boda, a frankfurtski DAX 0,74 odsto na 15.832 boda, dok je pariaki CAC ojačao 0,34 odsto na 7.340 bodova.

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA