Protest u Gradačcu: „Država zakazala, sistem mora da se mijenja“

U Gradačcu su počeli protesti građani nakon svirepog zločina koji se dogodio juče, a u kojem su ubijene tri osobe i ranjene još tri. Nermin Sulejmanović je usmrtio svoju bivšu nevjenčanu suprugu Nizamu i sve prenosio uživo na Instagramu, a više od 12.000 korisnika je gledalo, dok je preko 100 lajkovalo objavu.

Građani Gradačca su u strahu nakon monstruoznog zločina i pozivaju nadležne na odgovornost, prenosi N1 Sarajevo.

“Bojala sam se za sebe i dete”, “Stop nasilju nad ženama”, “Tražimo odgovornost gradonačelnika i policije” – samo su neki od transparenata koje okupljeni nose.

Takođe, svi nose smrtovnicu s porukom: “Žena, supruga, majka. Ubijena jer je prijavila nasilje. Gradačac, 11.08.2023. Ožalošćeni: Građanke i građani BiH.”

Nerma Šarić, jedna od organizatorki protesta, kazala je za N1 Sarajevo kako očekuju od građana BiH da zahtjevaju i očekuju korektne aktivnosti povodom implementacije Istanbulske konvencije od prvog do poslednjeg uslova.

“BiH uživa titulu jedne od prvih potpisnica ove konvencije a danas mi smo došli ovdje zbog čega smo došli. Istanbulska konvencija spominje termin rodno zasnovano nasilje, pa bih s ovog trga poručila da uloga muškaraca nije da bude siledžija, a žena žrtva, niti država treba da se ponaša kao da se te stvari nas ne tiču, ni institucije, ni nas kao društva. Molim vas da se tragični slučajevi budu povod da zacjeljuju naše odnose i gradimo zdravije društvo”, kazala je.

Miralem Topalović, jedan od organizatora, kazao je kako moraju probuditi spavače i da će ova tragedija doneti promjene.

“Neshvatljivo da je sudija uradio prijavu po obrascu i da se u petak desilo što se desilo. Sistem se mora promijeniti. Ovdje je zakazala država. Ovaj muk mora se čuti daleko i moraju se probuditi svi koji rade taj posao i da se brinu o nama građanima. Čovjek je juče hodao pola sata po Gradačcu, ulazio u kafiće, niko nije reagovao”, rekao je Topalović.

Ističe da su kao društvo dotakli dno i da su djeci idoli “mangupi” koji se pakiraju gdje hoće i ljudi koji čine masakr.

“Ako država ne stane i kaže ne možete, nema države. Odlaze nam djeca. Sjedio sam sa čovjekom koji juče rekao da se seli sa svojom djecom iz države, ne grada. Ovo je izolovan slučaj, ali desilo se u Lukavcu. Šta se desilo od tada do danas? Ništa”, kazao je.

Juče je bilo, kaže, 5.000 građana u Gradačacu i sreća je da nije bilo veće tragedije.

Ističe kako se svi moraju probuditi i da svako treba biti “policajac” kao što je to slučaj s građanima Njemačke, te prijavljivati nasilje, nasilnike, a ne gledati nijemo ili okretati glavu.

“Ovo je zadnji momenat da svi počnu raditi. Ako ne počnu raditi, ostajemo bez države”, kazao je Topalović.

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA