Stoltenberg sa Vučićem: Obje strane da se uzdrže od tenzija

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je da je važno da se tenzije na Kosovu smanje, i da obje strane treba da se uzdrže od akcija i retorika koje podstiču eskalaciju.

Stoltenberg je to rekao tokom susreta sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu.

„Vjerujemo da treba da se ponovo pokrene dijalog pod pokroviteljstvom Evropske unije (EU). Srbija je dugotrajni partner NATO-a i nadamo se da će se u dijalog uključiti na konstruktivan način“, naveo je Stoltenberg, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je podsjetio da je NATO povećao prisustvo misije KFOR zbog povećanih tenzija na sjeveru Kosova.

„Nastavićemo da održavamo mir u okviru našeg mandata“, kazao je Stoltenberg, dodajući da će NATO snage biti tu kako bi implementirale mandat koji im je dat od Ujedinjenih nacija.

On je istakao da su neprihvatljivi napadi na vojnike KFOR-a, do kojih je došlo tokom incidenata u Zvečanu krajem maja.

Vučić je rekao da situaciju na Kosovu vidi drugačije i da je veoma zabrinut zbog razvoja događaja.

On je kazao da to sve više postaje bezbjednosno, a ne samo političko pitanje.

„Sve što se dogodilo je zbog neodgovornog pristupa prištinskih vlasti. Bilo je ozbiljno ranjenih, povrijeđenih Srba, nema ozbiljne istrage o tome, što nas mnogo zabrinjava“, dodao je Vučić.

On je naveo da „neosnovana i arbitrarna hapšenja“ od strane vlasti u Prištini podižu zabrinutost kod Srba na Kosovu.

Vučić je kazao da su do sada imali veoma profesionalnu i dobru saradnju sa NATO-om i misijom KFOR i da se nada da će tako i ostati.

„Molim vas da KFOR obezbijedi bezbjednost i sigurnost za sve Srbe na Kosovu“, rekao je Vučić.

Do susreta Vučića i Stoltenberga došlo je u danu kada se u Briselu održava nova runda dijaloga Beograda i Prištine na nivou pregovarača, koju je sazvao specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak.

Vučić se u Briselu sreo i sa Lajčakom, a nakon sastanka poručio je da Srbija „nastavlja da insistira na konkretnim koracima u cilju zaštite života Srba“, kao i na primjeni do sada postignutih sporazuma.

Tenzije na sjeveru Kosova su podignute krajem maja kada su novoizabrani gradonačelnici uz pomoć policije ušli u opštinske zgrade, čemu se usprotivilo lokalno srpsko stanovništvo.

Pripadnici srpske zajednice, koji su većina na sjeveru Kosova, bojkotovali su posljednje aprilske izbore i ne prihvataju rezultate, odnosno nove gradonačelnike koji dolaze iz redova albanske zajednice.

Oni svakodnevno protestuju ispred opštinskih zgrada u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

Foto: Printscreen YouTube

NIKŠIĆ PROGNOZA