(VIDEO) Potpisani ugovori sa NVO iz Nikšića u okviru ReLOaD2 programa

U okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2(ReLOaD) – koji finansira Evropska unija, uz kofinansiranje  UNDP-a i lokalnih samouprava koje su obuhvaćene programom, a među njima je i Opština Nikšić – podržana je realizacija devet projekata nevladinih organizacija(NVO) iz našeg grada za koje je komisija procijenila da su u skladu s ciljevima lokalnog razvoja, te da samim tim mogu doprinijeti unapređenju života građana u različitim oblastima: u socijalnoj inkluziji, u oblastima zaštite životne sredine, integraciji mladih i u ruralnom razvoju.

Dobitnici na konkursu –NVO Impuls, Korina, Centar za afirmaciju RE populacije, Socijalna pravda, Dobrovoljno vatrogasno društvo, Alfa centra, te Udruženje za pomoć licima ometenim u psihofizičko razvoju, Biznis centar  i Mozaik  danas su potpisali ugovore ukupne vrijednosti 145.000 eura, pa će u narednih deset mjeseci, prema riječima projekt menadžerke Dženane Šćekić, realizovati sve aktivnosti u okviru ReLOaD2 inicijative.

Jelena Šekarić sekretarka opštinskog Sekretarijata za investicije i projektovanje kazala je da je NVO sektor  važan dio naše opštine ako se uzme u obzir njihov značaj i uloga u sveukupnom razvoju društva. 

,,Opština će zajedno sa partnerima nastaviti da osnažuje civilni sektor i time stvoriti preduslove za razvoj strateških ciljeva koji su ključni za dalji razvoj naše opštine”, zaključila je Šekarić.

Dobitnici na konkursu kažu da je ovaj regionalni program za njih značajan kako zbog finansijske podrške, tako i zbog iskustva i praktičnih znanja koje nudi. Nagrađene projektne inicijative su u skladu sa savremenim kretanjima, problemima i potrebama društva, a u nastavku donosimo i pregled njihovog sadržaja:

“Okosnicu projekta nevladine organizacije Impuls čini organizacija besplatnih dodatnih časova djeci iz ranjivih kategorija za sticanje vještina pisanja i čitanja.

Inicijativa NVO Korina doprinosi smanjenju broja napuštenih pasa na human i sistemski način i poboljšanju javnog zdravlja na teritoriji opštine Nikšić.

Centar za afirmaciju RE populacije tretira problem niskog stepena uključenosti mladih iz RE zajednice u sportske i društveno – kulturne aktivnosti.

Projekat NVO Socijalna pravda za cilj ima osnaživanje korisnika/ca prava na materijalno obezbjeđenje porodice da postanu konkurentniji na tržištu rada.

Klimatske promjene umnogome prijete našoj zajednici, zbog čega projekat Društva mladih ekologa nastoji da osnaži lokalne zajednice u Nikšiću i Plužinama da aktivno utiču u očuvanju voda.

Kako bi se preveniralo sve izraženije online nasilje, projekat Alfa centra unapređuje kapacitete mladih da prepoznaju različite sajber prijetnje.

Projekat Udruženja za pomoć licima ometenim u psihofizičko razvoju koncipiran je kao set radionica sa stručnim licima koje će poboljšati komunikaciju, motoriku i socialne vještine djece.

Ključna komponenta projekta NVO Biznis centar jeste praktičan rad i mentorstvo koje će pomoći uključivanju ranjivih kategorija u lokalno tržište rada.

Projektom NVO Mozaik će se za osobe sa invaliditetom sa teritorije opštine Nikšić, kao i za njihove porodice obezbijediti inovativni servisi psihosocijalne i pravne podrške.“

U opštinama Nikšić i Plužine je u okviru ReLOaD2 projekta tokom protekle godine već sprovedeno sedam projekata u vrijednosti od 62.580 eura.

Nevena Brkuljan

foto/video:RTNK

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA