Po treći put u ovoj sedmici zabilježen najtopliji dan ikada

Prosječna svjetska temperatura dostigla je novi maksimum po treći put u sedmici, pokazuju nezvanični podaci, prenosi BBC.

Podaci koje je analizirala grupa američkih naučnika pokazuju da je globalna prosječna temperatura u četvrtak iznosila 17,23 stepena Celzijusa. Ovim je oboren rekord od ponedeljka kada je temperatura iznosila 17,01 stepeni i dan kasnije kada je bila 17,18 stepeni Celzijusa.

Podatke su na osnovu alata koji mjeri satelitske podatke i kompjuterske simulacije za mjerenje stanja izmjerili na američkom Unverzitetu Maine.

Naučnici kažu da su temperature uzrokovane klimatskim promjenama koje je uzrokovane ljudskim faktorom i prirodnim vremenskim obrascima poznatim kao El Nino.

El Nino podstiče tropske ciklone u Pacifiku i povećava količinu padavina.

Dešava se svakih tri do sedam godina, a u fazi zagrijavanja toplije vode izlaze na površinu Pacifika i potiskuju toplinu u atmosferu.

Robert Watson, naučnik i bivši predsjedavajući Međuvladinog panela za klimatske promjene Ujedinjenih nacija rekao je da vlade i privatni sektor „nisu istinski posvećeni rješavanju klimatskih promjena“, a nisu ni građani, rekao je.

„Oni traže jeftinu energiju, jeftinu hranu i ne žele da plate stvarnu cijenu hrane i energije“, rekao je Watson.

Podaci o povećanju temperature nisu zvanični podaci vlade, ali su indikatori promjene temperature. Američka meteorološka služba Nacionalna uprava za okeane i atmosferu saopštila je da ne mogu potvrditi informacije koje proističu iz kompjuterskih simulacija, ali da prepoznaju da se nalazimo u toplom periodu „zbog klimatskih promjena.“

Prije ove sedmice, rekord je posljednji put oboren u avgustu 2016. godine.

Stručnjaci upozoravaju da se mnoga društva još nisu prilagodila ekstremnijim vrućinama i uticajima koje one imaju na ljude i okolinu. Takođe upozoravaju da je neuobičajeno vruće i da će najvjerovatnije doći do obaranja toplotnih rekorda ovog ljeta.

Prošli jun bio je najtopliji jun na globalnom nivou kada su u pitanju temperature mora i vazduha, navode iz Kopernikus službe za klimatske promjene koju podržava Evropska unija.

Izvor: RSE

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA