Policijski čas u francuskom gradu Klamaru zbog nereda

U francuskom gradu Klamaru, južno od Pariza, od večeras do 3. jula uvodi se policijski čas od 21 sat do šest sati ujutru, saopštile su lokalne vlasti.

Cilj policijskog časa je uspostavljanje reda nakon nemira koji su izbili ranije ove nedjelje, pošto je policija ubila tinejdžera koji nije zaustavio automobil, u pariskom predgrađu Nanter, objavile su vlasti na Tviteru, prenosi Rojters.

Širom Francuske, uključujući Pariz, večeras će biti raspoređeno 40.000 policajaca, nakon što su se neredi, koji su izbili pošto je policija ubila tinejdžera koji nije zaustavio automobil, proširili na cijelu zemlju, izjavio je ranije danas francuski ministar unutrašnjih poslova Žeral Darmanen.

Protesti protiv policijske brutalnosti ponovo su izbili sinoć u nekoliko francuskih gradova. Demonstranti su napali gradske skupštine, škole i policijske stanice. Uhapšeno je 150 ljudi, saopštio je francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen.

Protesti su postali nasilni, a policijske stanice i druge javne zgrade gađane su vatrometima i sličnim pirotehničkim sredstvima.

Francusko tužilaštvo je saopštilo da je policajac koji je ubio mladića pod formalnom istragom.

Izvor: RTS

Foto: EPA-EFE/ Yoan Valat

NIKŠIĆ PROGNOZA