Lazaraveć – Dragone: Oružane snage Italije nastaviće da pružaju podršku Vojsci Crne Gore

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Italije admiral Đuzepe Kavo Dragone boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori sa ciljem razmatranja aktuelne političko – bezbjednosne situacije u regionu, aktivnosti u okviru sadržajne bilateralne i multilateralne vojne saradnje, kao i sagledavanje mogućnosti za njeno dalje unapređenje.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, u posjeti je na poziv načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore brigadnog generala Zorana Lazarevića.

Kako su kazali, tokom susreta sa italijanskim kolegom Lazarević je istakao da samo uz blisku saradnju sa savezničkim i partnerskim zemljama možemo pružiti adekvatan odgovor na sve kompleksnije bezbjednosne izazove današnjice.

U tom kontekstu osvrnuo se na zajedničko učešće pripadnika crnogorskih i italijanskih oružanih snaga u misiji Pojačane budnosti (eVA) u Bugarskoj, kao i u okviru NATO inicijative spremnosti, što po njegovim riječima, doprinosi razvoju povjerenja i utiče na podizanje nivoa interoperabilnosti i operativnih sposobnosti obiju strana. 

Lazarević je, kako je saopšteno, izrazio uvjerenje da će se posebno uspješna saradnja ostvariti u dijelu koji se odnosi na zajedničke nabavke kroz međudržavni sporazum G2G, prije svega u oblasti opremanja i modernizacije Vojske.

„Potencirao je značaj bilateralne saradnje i kroz školovanje kadeta iz Crne Gore na vojnim akademijama u Modeni i Livornu, ističući da su oficiri Vojske Crne Gore, po završetku obrazovanja u Republici Italiji, pokazali izuzetne sposobnosti u obavljanju svojih zadataka“, navodi se u saopštenju.

Dragone je naglasio značaj savezništva unutar Alijanse, posebno u današnjim uslovima izuzetnih bezbjednosnih izazova uzrokovanih ruskom vojnom agresijom na Ukrajinu. Takođe je ocijenio da je bilateralna vojna saradnja intenzivna i sadržajna, te da je karakteriše stalno kvantitativno i kvalitativno unapređenje.

Kako su kazali iz MO, iskazao je spremnost da Oružane snage Italije nastave da pružaju podršku Vojsci Crne Gore, naročito u dijelu sprovođenja NATO Air policing misije u Crnoj Gori, konstatujući da je zaštita integriteta vazdušnog prostora Alijanse ključna za sistem kolektivne bezbjednosti.

„Sagovornici su razgovarali o konkretnim modalitetima jačanja saradnje između vazduhoplovstava i mornarica dvije zemlje, posebno o zajedničknim obukama u oblasti pretrage i spašavanja (Search&Rescue-SAR), protivpožarnom letjenju i usavršavanju mornaričkih timova za borbenu otpornost broda“, ističu u saopštenju.

Načelnici generalštabova su, kako je rečeno, razmatrali i mogućnost angažovanja crnogorskih mornaričkih oficira na brodovima italijanske Mornarice koji učestvuju u operacijama.

Dragonea je tokom boravka u Crnoj Gori primio i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović i rukovodilac radom Ministarstva odbrane, ministar unutrašnjih poslova u tehničkom mandatu Filip Adžić.

Foto: MO

NIKŠIĆ PROGNOZA