(VIDEO) Nastavljena sjednica Skupštine Glavnog grada

Nastavljena je sjednica Skupštine Glavnog grada koja je prekinuta u petak. Odbornici raspravljaju o izvještaju o radu Komunalne policije za prošlu godinu. Predstavnica Sekretarijata za komunalne poslove Tatjana Miranović saopštila je da je izvještaj sačinjen po uputstvu. 

Odbornik Nove srpske demokratije Andrija Babović saopštio je da je iz izještaja na njega ostavio utisak vanpijačna prodaja.

– Nažalost, ono što je vidljivo na terenu pokazuje nešto što je sasvim drugačije. U izvještaju se navodi da je u postupku vršenja komunalnog nadzora oduzeto 242 paklice cigareta. Komunalna policija je uspjela da dnevno zaplijeni jednu paklicu cigareta. Ovo su poražavajući podaci. Praksa je bila da na Gintašu borave komunalni policijaci, zašto je ta praksa prekinuta, u poslednjih godinu dana ih nema. Kolika je šteta državi na osnovu neregularnog rada Komunalne policije – rekao je Babović. 

Načelnik Komunalne policije Miloš Novović naveo je da je plato Gintaša je prostor kojim gazduju Tržnice i pijace a koje u svom sastavu imaju službu koja se bavi nadzorom. 

–Komunalna policija radi u skladu sa onim za šta je nadležna. Kada smo oduzimali, oduzimali smo robu za koju je lako utvrditi biće prekršaje. Cifra od 242 paklice nije reprezentativna. Cigarete nisu naša nadležnost, mi smo radili to da pomognemo sistemu. U periodu dok nije došlo do serije napada na komunalne policijace oni su bili tu – rekao je Novović. 

Šef kluba odbronika Nove srpske demokratije Mitar Šušić saopštio je da je olekivao da će iz izvještaja da sazna koji su ključni problemi.

– Iz izvještaja saznajemo samo to da ste vi jedan organ koji samo naplaćuje kazne. Kada je u pitanju odluka o kućnom redu u 2018. godini imali ste 18 prekršajnih naloga, a u prošloj godine tri prekršajna naloga. U vašem segmentu rada je došlo do 50 odsto pada, osim u jednom, a to je parkiranje građana na površinama na javnim površinama – rekao je Šušić.

Miloš Novović naveo je da je njegov imput službenicima Komunalne policije kada je došao na čelu službe da se isključivo bave prijavama građana.

– Kako nam nije bila ambicija da jurimo rezultat, isključivo smo postupali po prijavama građana. Uzeli ste odluku o kućnom redu, kazna za remećenje kućnog reda je deset eura, a ukoliko se plati u roku od  osam dana ona je šest eura. Pisanje tih kazni je demotivišuće za komunalne policije – rekao je Novović.   

Na dnevnom redu su i izvještaji o radu u prošloj godini Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice, Komunalne inspekcije, informacija o stanju mostova…

Odbornici bi danas trebalo da imenuju vršioce dužnosti direktora šest preduzeća i to Čistoće, Pogrebnih ulsuga, Puteva, Zelenila, Parking servisa i Vodovoda. 

Izvor: Dan

Foto: Printscreen Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA