Vatrogasci da računaju na sredstva iz budžeta tokom požarne sezone

Značilo bi da država odredi budžetsku rezervu kako bi službe zaštite i spašavanja mogle da računaju na određeni iznos makar kada je u pitanju ljetnja požarna sezona. To su u emisiji „Link“, na Radiju Crne Gore“, saopštili podgorički komandir Goran Janković i kotorski Maksim Mandić.

Komandir službe zaštite i spašavanja u Podgorica Goran Janković saopštio je da usljed povoljnih vremenskih prilika, za sada nemaju previše posla, ali da se već u narednom periodu može očekivati veći broj interevencija.

Istakao je da su odradili pripremu za požarnu sezonu, imali sastanke sa svim predstavnicima mjesnih zajednica, nevladinom sektorom, državnim organima…

„Glavn poruka građanima je da se tokom ljetnjih mjeseci suzdržavaju od paljenja vatre na otvorenom, tu praksu moramo prekidati, jer imamo negativan trend iz godine u godinu“, rekao je Janković. 

Zabrana paljenja vatre na otvorenom biće na snazi do kraja nedjelje. Kazne, kako je naglasio komandir, su od 30 do 1.000 eura za fizička lica.

Kao kritične tačke izdvojio je brdo Gorica, dionicu ka KAP-u, dio Bratonožića…

Služba Glavnog grada prošle godine je evidentirala 1.700 požara, a imali su 3.300 intervencija.

Manić: Da se čuje apel vatrogasaca

Kotorski komandir Maksim Mandić istakao je da je prošla sezona za njihovu službu bila teška i naporna, te da je pozitivna stvar veliki broj dobrovoljnih vatrogasnih društava na primorju. 

Što se tiče mehanizacije, Mandić je kazao da su zadovoljni opremom i tehnikom, te da Opština Kotor ulaže značajna sredstva, odakle se i finansiraju.

I ove godine, dodao je, raspolažemo sa dva helikoptera sa protvpožarnom opremom Vojske Crne Gore

„Mora se drugačije krenuti u sam sistem, da država svoje kapacitete nabavlja prema zahtjevima vatrogasaca. Ukoliko nam trebaju avioni, kanader, da država posluša naš apel, kako bi se lakše ušlo u sezonu. Gube se prostranstva šuma, pluća države, ali bez adekvatnije podrške je to sve teže i teže…“, kazao je Mandić. 

izvor:RTCG

foto:ilustracija/Služba zaštite i spasavanja NK

NIKŠIĆ PROGNOZA