SDP predala ustavnu žalbu zbog odluka DIK-a

Socijaldemokratska partija (SDP) danas je predala ustavnu žalbu nadležnom sudu zbog odluke Državne izborne komisije (DIK), potvrdio je Portalu Pobjeda potpredsjednik te partije Bojan Zeković.

Odluke opštinskih izbornih komisija (OIK) na Cetinju i u Kolašinu o usvajanju prigovora i poništenju glasanja još su na snazi zato što im Državna izborna komisija (DIK) nije dala nikakva uputstva i instrukcije za dalje postupanje kada je naknadno odbila i povukla odluke o ponavljanju glasanja.

Zeković očekuje da će Ustavni sud usvojiti njihovu žalbu.

– Ustavni sud se već izjašnjavao o situacijama kada ima većeg broja glasačkih listića nego što je identifikovano da ima glasača koji su ostvarili to pravo – rekao nam je Zeković. 

Ukazao je na to da je zakon u ovom slučaju vrlo eksplicitan. 

– Član 89 stav 9 kaže da se u takvom slučaju izbori na glasačkom mjestu ponavljaju. Nije samo zakonska norma, to je i praksa Ustavnog suda. Takav slučaj smo imali i 2018. godine – kada je u pitanju bila Petnjica, po žalbi Demokrata koja je usvojena i u toj odluci Ustavni sud jasno kaže da se u situaciji koju precizira član 89 stav 9 izbori moraju ponoviti – poručio je Zeković.

Foto: SDP

NIKŠIĆ PROGNOZA