(FOTO/VIDEO) Dalibor Gezović Budvu zamijenio Pragom

Emisiju „Snaga sela“ pogledajte sjutra (nedjelja) na Televiziji Nikšić od 10,15 h.

Dok mnogi mladi maštaju o karijerama van sela a neki čak i van države, tridesetogodišnji Dalibor Gezović odlučio je prije godinu dana da se vrati na đedovinu. Ovaj mladić strpljivo radi na svom imanju u Pragi, drži ovce i koze i smatra da su imanje i dom mjesto gdje je čovjek ipak svoj na svome.

Iako mlad i savremen, Dalibora od svoje generacije izdvajaju osobine koje malo ko od njegovih vršnjaka posjeduje a to su upornost i sposobnost da živi u trenutku.

Naš sagovornik govori dva svjetska jezika (engleski i ruski) a za ovaj posao ima podršku i porodice-roditelja i četiri brata.

Okružen brdima i prirodom Dalibor je najmlađi stanovnik sela Praga gdje danas živi desetak mahom staračkih domaćinstava. Selo je smješteno na 1100 m nadmorske visine i oko 20-ak kilometara udaljeno je od centra grada.

Dalibor kaže da planira i želi da ostane u ovom mjestu koje je Bogom dano za razvoj stočarstva.

Mladi poljoprivrednik očekuje pomoć države odnosno resornog ministarstva jer mu je cilj da adaptira kuću, štalu ali i proširi stočni fond.

Zbog ljubavi prema selu i poljoprivredni Daliboru ništa ne pada teško-niti rano ustajanje, čuvanje živog, obaveze oko imanja, ali ni činjenica da je sam na domaćinstvu.

Rad nikome ne smije biti teret, ističe Gezović, posebno ako čovjek zna šta hoće i ima realan, ostvarljiv cilj.

„Na selu se može dobro živjeti a onaj ko hoće da radi može i da zaradi mnogo više nego u gradu. Čovjek je samostalan i živi od plodova svoga rada“, kaže Gezović.

Recept za uspjeh su stalno unapređivanje domaćinstva i svakodnevni rad, poručuje Dalibor Gezović, s dubokom vjerom u ostvarenje svog cilja.

Milinko Miličić
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA