Za tri mjeseca izgubljeni sporovi koštali budžet 3,2 miliona eura

Iz državnog trezora je za prva tri mjeseca ove godine na osnovu izvršnih presuda isplaćeno 3,2 miliona eura – navodi se u izvještaju zaštitnice imovinsko-pravnih interesa Bojane Ćirović za prvi kvartal, koji je juče usvojen na sjednici Vlade.

U ovom periodu, protiv države je pokrenuto 1.103 tužbi parnica, a zaštitnik je postupao u 2.724 izvršna i 385 upravnih postupaka, a zaključeno je i 108 poravnanja. Ćirović ponovo apeluje na sve državne organe da postupaju po računima, rješenjima i pravosnažnim presudama, kako bi se izbjegla prinudna naplata i nepotrebno uvećavanje troškova postupka izvršenja, te da na vrijeme plaćaju naknade zaposlenima koje im pripadaju.

U broju radnih sporova i dalje prednjače MUP i Ministarstvo odbrane, a dosuđeni iznosi, kako navodi Ćirović, dostižu i 30 hiljada eura, na šta se obračunava i kamata i troškovi postupka.

Osim toga, državni organi i dalje ne izvršavaju presude dobrovoljno, zbog čega se pristupa prinudnom izvršenju. Pravosnažna je i presuda kojom je utvrđeno da je osnovan tužbeni zahtjev za naknadu štete zbog manje isplaćenih zarada za maj i jun 2020. godine, kao direktna posljedica vladine odluke iz 2020. godine kojim su smanjeni koeficijenti za zaposlene iz A i B grupe poslova.

„Tom odlukom je netačno predstavljeno postojanje saglasnosti reprezentativnih sindikata na smanjenje obračunske vrijednosti koeficijenta i projektovana ušteda u budžetu od oko 800.000 eura, dok je nesporno zaposlenima pričinjena šteta“, navodi Ćirović dodajući da su zbog toga pokrenuti brojni postupci te da se pristupilo zaključivanju poravnanja.

Ukazuje i da su velike vrijednosti sporovi oko eksproprijacije i gubitka ekonomskog interesa zbog nemogućnosti korišćenja preostalog dijela nepokretnosti, kao i sporovi vlasnika zemljišta obuhvaćenog ugovorom o devedesetogodišnjem zakupu sa Lušticom Development, imajući u vidu da im je imovina faktički eksproprisana. Pravosnažne su presude kojima je odbijen tužbeni zahtjev Atlas banke u stečaju vrijednosti 2,5 miliona dolara i imovinski spor oko zemljišta u Gornjem Štoju u kom je država takođe uspjela.

Izvor: Pobjeda

Foto: MF

NIKŠIĆ PROGNOZA