(FOTO/VIDEO) Izložba polaznika kursa kaligrafije „Izgubljena ljepota ćiriličnog pisma“

Izložba pod nazivom „Izgubljena ljepota ćiriličnog pisma“, koju čine radovi polaznika kursa kaligrafije, upriličena je u Parohijskom domu, a organizovali su je Saborni hram Svetog Vasilija Ostroškog i Eparhija budimljansko-nikšićka.

Postavku izložbi čini, blizu stotinu radova, polaznika kursa kaligrafije sa ornamentikom, koju je, u trajanju od tri mjeseca, vodila Ljiljana Vujičić, diplomirani teolog i ikonopisac. Tokom radionice, koja je tekla u organizaciji parohije straševinske i starotrebješko-kličevske, polaznici su bili u prilici da se upoznaju i ovladaju pisanjem ćirilične kaligrafije, inicijalnog slova, ornamenata, zastavica, ispisivanjem stiha, molitve, vlastitog imena u krasnopisu, koji se smatra spojem duhovnosti, likovne umjetnosti i književnosti.

Kvalitet radova razmatrao je stručan žiri, a činili ga: prof. dr Jelica Stojanović, predsjednica Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori i profesorica sa Studijskog programa za srpski jezik i južnoslovenske književnosti, sveštenik dr Nikola Marojević i likovni umjetnik Veljo Stanišić, redovni profesor sa Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju, koji je otvorio izložbu, iznoseći pohvale o radu Ljiljane Vujičić i polaznika kursa.

U ime polaznika kursa kaligrafije obratila se Tijana Karličić, koja je podsjetila ukratko da je ćirilica nastala u 9. vijeku, nakon glagoljice, zahvaljujući misiji Ćirila i Metodija i od tada ona prati razvoj jezičkih promjena, i opstaje smatrajući se bogatstvom slovenske jezičke tradicije.

Izložba, osim što ukazuje na neprolaznu ljepotu ćiriličnog pisma, nepravedno zapostavljenog u našoj javnoj sferi, imala je i humanitarni karakter. Sredstva prikupljena od prodaje radova, ispisanih u krasnopisu i ukrašenih ornamentima, koji su u vezi sa našom duhovnošću, namijenjena su za izgradnju hrama Bogorodice Trojeručice u Kličevu.

Ovom prilikom, uručene su diplome o uspješno završenom kursu: Biljani Knežević, Neveni Praščević, Milijani Živković, Tijani Karličić, Maji Medenici, Juliji Mariji Živković, Jeleni Mirković, Andrei Suknović, Marijani Grgur. Diplome su im uručile: prof. dr Jelica Stojanović i profesorica Ljiljana Vujičić.

Veče su upotpunili: hor „Prepodobne majke Angeline“ kojim rukovodi profesorica Ana Bojić i guslar Nikola Krivokapić.  

Senka Čolović Šumić

foto/video:RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA