(FOTO/VIDEO) Generacija 1972/73. nikšićkih gimnazijalaca obilježila 50 godina mature

Zlatni jubilej, 50 godina od mature, generacija 1972/73. obilježila je skupom u nekadašnjoj zgradi gimnazije, a današnje Osnovne škole “Olga Golović”. Te 1969. godine, generacija koja danas slavi pola vijeka od završetka srednjeg obrazovanja, brojila je više od 200 đaka, podijeljenih u dva smjera: društveno-jezički i prirodno-matematički. Obilazeći školske klupe i prostorije, danas su sumirali uspomene na, kako mnogi kažu, jedan od najljepših perioda u životu; prisjetili se proživljenih trenutaka, vremena obrazovanja, ali i onih koji više nijesu među njima. U ime generacije Lidija Tomić istakla je kako je ovo svečan trenutak i dragocjena uspomena, važna ne samo za njih već i za cijelu gimnaziju, njenu tradiciju i kulturu.

“Danas posle 50 godina – a to nije mali period – čini se kao da je bilo juče kada smo upisali gimnaziju, kad smo gradili svoju budućnost na povjerenju i solidarnosti. Uvijek smo bili spremni da pomognemo jedni drugima, da učinimo život i knjigu lakšim i dostupnijim”, kazala je Tomić, dodajući da su došli iz različitih krajeva kako bi obilježili ovaj jubilej.

Generacija 1972/73.  iznjedrila je brojne profesore, društvene stvaraoce, ljekare, pravnike, odnosno, kako ističu, ljude koji su dotakli vrhove u svojim strukama. Sada sa ponosom gledaju na dane koji su iza njih, podsjećajući i na ugled i kvalitet koji je tadašnja gimnazija gajila i po kom je i danas čuvena. ,,Čini mi se da nas sva sjećanja vezuju za gimnaziju, koja je, ne samo u Nikšiću već i šire, imala  ugled kako po nastavnom kadru, tako po generacijama koje je školovala”, kazala je Tomić u ime generacije.

Ispred tadašnjeg kolektiva nikšićke gimnazije prisutnima se obratio profesor Mijat Božović. Čestitajući veliki jubilej, istakao je zadovoljstvo što ima priliku pozdraviti još jednu uspješnu generaciju, koja je te 1973. godine, po njegovim riječim, krenula svojim putem uspjeha: ,,Malo je uspješnih generacija u gimnaziji bilo kao što je vaša. Puno lijepih momenata smo mi proveli s vama, a ako ništa drugo, ostalo je lijepo sjećanje na jedno druženje i na dobro znanje koje ste ponijeli iz ove škole.”

Veliki jubilej obilježen je i druženjem u Sportskom centru, a susret je bio prilika i da se iznjedre neke nove priče, te zakaže ponovni sastanak generacije koja nakon pola vijeka od mature i danas o tom periodu govori kao o zlatnom dobu, a za sebe kao o nekadašnjim učenicima koji su završili, prije svega, školu prijateljstva i drugarstva.

Nevena Brkuljan

Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA