„Rezultati popisa mogu doprinijeti smirivanju tenzija u društvu“

Rezultati popisa za analitičare nijesu iznenađenje. Kažu da su procenti na nivou popisa iz 2003, što govori da duže od 20 godina u Crnoj Gori postoji slična etno-struktura. Poručuju da je za pohvalu što niko od političara nema zamjerki na rezultate i vjeruju da će to doprinijeti smirivanju tenzija u društvu.

Iako je od početka slutio na tenzije, popis je uspješno završen i time bi, poručuje metodolog Miloš Bešić, svi trebalo da budu zadovoljni.

“Koliko vidim, nemamo nikakvih ozbiljnih primjedbi na rezultate popisa, to je jako važna stvar. I ono što sam čitao iz komentara različitih partija i političkih aktera i predstavnika naroda, svi izražavaju zadovoljstvo, jednako kao i premijer Crne Gore”, kaže Bešić.

I analitičar Sergej Sekulović kaže da je uspjeh što niko ne osporava rezultate popisa.

Ističe da su oni na nivou prethodnih popisa, te da nema većih odstupanja.

“Ako uzmemo rezultate popisa iz 2003. godine, pa i 2011, uključujući i ovaj posljednji, pri čemu smo mijenjali državne oblike, tada je bila zajednica Crne Gore i Srbije, a zatim nezavisna Crna Gora, imamo u suštini jedan kontinuitet rezultata, odnosno manje-više fiksirane nacionalne identitete”, ističe Sekulović.

Kontinuitet rezultata, prema riječima Bešića, pokazuje da unazad 20 godina imamo stabilnu etno strukturu.

“Tačno je da imamo četiri odsto Srba više sada nego 2011, ali tad je bio drugačiji ambijent, tako da ono što je referentno je popis iz 2003, tada je bio jedan odsto Srba više i jedan odsto Crnogoraca manje. Prema tome, to je na tom nivo u i mislim da će taj neki odnos u nekoj doglednoj budućnosti da se zadrži”, naveo je Bešić.

I procenat ostalih naroda, poručuje Bešič, sličan je prethodnim popisima, osim Bošnjaka i Muslimana.

“Tu vidimo da je aktivizam bošnjačke političke i vjerske zajednice učinio svoje i da imamo značajno smanjenje broja Muslimana i sad imamo po tom kriterijumu nešto veći broj Bošnjaka. Sve ostalo je u granicama kako smo i predviđali”, kaže Bešić.

Kako će se rezultati popisa odraziti na društvo, teško je prognozirati, ističe Sekulović. Vjeruje da ipak mogu doprinijeti smanjenju tenzija.

“Crnogorsko društvo ima potencijal i za konflikt i za slogu. Na političkim elitama je, ali i na kompletnom društvu i građanima da grade slogu. Prepucavanja će biti, tenzija će biti, ali ja želim da vjerujem da će prevladati razboritost političke elite i odgovornost prema građanima i građankama ove zemlje”, kazao je Bešić.

Uprkos različitim željama, rezultati popisa su realnost koju moramo da prihvatimo i oko koje treba da se okupljamo, zaključuju sagovornici TVCG.

Foto: Screenshot/RTCG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA