U Pljevljima se neće povećavati cijena grijanja

Iako se očekivalo da će u ovoj godini doći do povećanja cijena usluga koje građanima fakturiše opštinsko preduzeće “Grijanje”, poskupljenja neće biti jer će preduzeće ovu godinu, za razliku od prethodnih, završiti bez gubitaka.

To je “Vijestima” potvrdio direktor “Grijanja” Vlade Tošić koji kaže da će preduzeće sve uraditi kako bi kvalitet usluga koje pružaju bio na zadovoljavajućem nivou.

“Grijanje” gazduje gradskom kotlarnicom u Skerlićevoj ulici iz koje se zagrijavaju stanovi i poslovni prostori u centru grada.

Tošić je kazao da se finansijska situacija u preduzeću popravlja, iako je prošle godine kada je preuzeo upravljanje “Grijanjem” od prethodnog rukovodstva naslijedio velika dugovanja i povećan broj zaposlenih.

Opštinsko preduzeće “Grijanje” prošlu godinu završilo je sa gubitkom, na šta je kako tvrde u preduzeću najviše uticalo nesavjesno zapošljavanje u administraciji.

“Društvo je poslovalo sa gubitkom u iznosu od 31.019 eura. Na poslovanje sa gubitkom najviše je uticalo nesavjesno zapošljavanje krajem 2022. godine i početkom 2023. godine u administraciji, pa se tako iz gore navedenog može vidjeti da skoro 50 odsto svih zaposlenih čini administracija”, navodi se u izvještaju o radu “Grijanja” za prošlu godinu.

Preduzeće ima 33 zaposlena radnika na neodređeno vrijeme, od kojih čak 16 u administraciji, a 17 ih radi u proizvodnji. Sadašnje rukovodstvo optužuje prethodno, da je sve činilo da preduzeće dovede u što težu situaciju.

U izvještaju o radu “Grijanja” za prošlu godinu rukovodstvo preduzeća je navelo da sadašnje cijene usluge grijanja treba povećati.

“Sadašnje cijene usluge grijanja, koje se nijesu mijenjale 12 godina i pored evidentne inflacije, porasta cijene uglja i troškova života, bi trebalo korigovati u skladu sa ukupnim promjenama cijena, da bi se podmirili ukupni troškovi poslovanja”, navodi se u izvještaju za prošlu godinu.

Sadašnja cijena grijanja za stambene prostore iznosi 0,6 eura po metru kvadratnom, a 1,92 eura po metru kvadratnom za poslovne prostore bez PDV-a.

U izvještaju se navodi i da plaćanje usluga po kvadratnom metru grijane površine ne stvara uslove za optimalnu potrošnju toplote, koja bi sigurno bila manja, jer bi korisnici vodili računa o smanjenju potrošnje. Na taj način sagorijevanje uglja bi bilo manje sa svim propratnim efektima.

Iz kotlarnice u Skerlićevoj preduzeće zagrijeva se 397 stanova i 72 poslovna prostora u centru grada, ukupne površine 33.654 metra kvadratna. Godišnje se u kotlarnici sagori oko 1.800 tona uglja.

Tošić je kazao da su zbog rješenja ekološkog inspektora koji im ne dozvoljava rad dok ne preduzmu odgovarajuće tehničke mjere kako bi se smanjilo zagađenje koje se emituje iz kotlarnice u Skerlićevoj ulici, onemogućeni da počnu sezonu grijanja.

Inspektor Velibor Kljajević nije prihvatio zahtjev “Grijanja” da odloži izvršenje rješenja, pa se preduzeće obratilo Ministarstvu ekologije istim zahtjevom.

“Iako smo zahtjev poslali još 25. septembra do danas nismo dobili nikakav odgovor. Zbog svega toga ne može da počne loženje i sezona grijanja. Apelujem na Ministarstvo da odloži izvršenje rješenja dok ne ugradimo multiciklone i CETI uradi mjerenja”, kazao je Tošić.

Tošić tvrdi da će problem prekomjerne emisije zagađujućih materija iz kotlarnice uskoro biti riješen, ugradnjom tri nova multiciklona (prečišćivača dimnih gasova) a biće ugrađeni i novi elektromotori, čime će se poboljšati sagorjevanje u kotlu.

“Sjutra će stići multicikloni i trebaće nam desetak dana da ih ugradimo. Mi možemo početi sa loženjem i paralelno raditi njihovu ugradnju, ali je potrebno da se odloži izvršenje rješenja ekološkog inspektora”, kazao je Tošić.

Opštine Pljevlja i Uprave za kapitalne projekte 22. avgusta potpisali su ugovor o realizaciji programa sprovođenja mjera smanjenja zagađenja, vrijedan 375.000 eura.

“Od ostatka novca planiramo ugradnju vrećastih filtera. Za realizaciju ovog posla neophodna je izrada glavnog projekta a nakon toga podnijećemo zahtjev za dobijanje građevinske dozvole”, rekao je Tošić.

Foto: Goran Malidžan/Vijesti

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA