Čarapić: Odbor uspješno prevazišao političke podjele

Odbor uspješno prevazišao političke podjele i da su u toku intenzivni radovi na Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja (ZFPSIK), kazao je kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić tokom današnjeg susreta sa predstavnicima delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori.

Čarapić i drugi kopredsjedavajući  Nikola Rakočević danas su se sastali sa predstavnicima Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, predvođenim šefom delegacije Johanom Zatlerom. Delegaciju Evropske unije činili su i Rikardo SeriLaura Zampeti i Friderike Vunšman.

U saopštenju za medije navodi se da je Čarapić istakao da je Odbor uspješno prevazišao političke podjele te da su u toku intenzivni radovi na Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja (ZFPSIK).

Naglasio je da je održano sedam sastanaka radne grupe kao i da postoji snažna politička volja dvije najveće političke stranke, čiji predstavnici kopredsjedavaju Odborom, da se proces izborne reforme završi u ovom sazivu Skupštine.

„Kroz dosadašnji proces naučili smo da je bolje sve obaviti kako treba i transparentno, nego žuriti sa reformama. Ovaj Zakon će predstavljati dobar model za nastavak reformi“, rekao je Čarapić.

Takođe dodaje se da je napomenuo da su i druge političke partije pokazale interesovanje za proces.

Sa sastanka/ Foto: Skupština CG
Sa sastanka/ Foto: Skupština CG

Posebno je naglasio značaj učešća nevladinog sektora i državnih institucija u radu Odbora, uz politiku „otvorenih vrata“ za sve zainteresovane strane.

Šef delegacije EU ambasador Johan Zatler, istakao je zadovoljstvo činjenicom da Evropska unija vidi izbornu reformu kao prioritet Skupštine Crne Gore.

“Cilj je iskoristiti momentum stečen dobijanjem IBAR-a, te dodatno ubrzati proces izborne reforme koja je postala dio reformske agende i Plana rasta za Zapadni Balkan”, naglasio je on.

Navodi se da je Rakočević naglasio važnost završetka procesa izborne reforme u dogovorenim rokovima.

U tom kontekstu, istakao je dinamično učešće i snažnu spremnost parlamentarne opozicije da doprinese ovom procesu, te iskazao bojazan da dio parlamentarne većine, kako je kazao, “može ugroziti reformski proces”.

Stoga, navodi se da je Rakočević pozvao  sve aktere da zajedničkim naporima doprinesu ostvarenju zadatka.

Rakočević je istakao da svi zakoni vezani za izbore, uključujući i Zakon o državljanstvu, moraju proći kroz Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu.

Podvukao je i veliku podršku koju radu Odbora pružaju organizacije kao što su ODIHR, NDI i IFES, te najavio dvodnevni zajednički sastanak Odbora i radne grupe koja radi na novom tekstu ZFPSIK-a.

„Vrlo je bitno da se zakoni u Odboru izglasaju konsenzusom, kako bi svi akteri pokazali privrženost procesu“, zaključio je Rakočević.

Sagovornici su tokom sastanka razgovarali i o daljim planovima za rad Odbora, kao i o pravcima potencijalnih izmjena izbornog zakonodavstva u Crnoj Gori, neke su od tema susreta.

Foto: Skupština CG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA