Jakić: Opštinska Komisija brzo će završiti svoj dio posla, na potezu država

Život u šavničkim selima nakon katastrofalnog nevremena koje je pogodilo taj kraj, polako se vraća u normalu. Članovi opštinske Komisije za procjenu štete od poplava su na terenu, gdje evidentiraju štetu pričinjenu na imovini stanovnika tog kraja. 

Prvi čovjek grada, Jugoslav Jakić za Portal Analitika kaže da očekuje da će lokalne institucije brzo završtiti svoj dio posla a onda su, ističe, na potezu državne institucije. 

Otvorene linije, pristižu pozivi

“Sanacija je nastavljena. Nije ni prekidana od kada je bilo nevrijeme. Komisija prvo popisuje domaćinstva koja su pogođena nevremenom, a do sada je evidentirano desetak”, kaže Jakić. 

Pozivi žitelja šavničkih sela, kako dodaje, su svakodnevni. 

Foto: Opština Šavnik

Fotografija 1: Jakić: Opštinska Komisija brzo će završiti svoj dio posla, na potezu država

“Otvorena je linija, pristižu pozivi. Ne znamo koliko brzo će građani sve to prijaviti, jer nije ograničeno rokom. Očekujemo da će sve biti završeno u narednih par dana”, navodi Jakić.

Ubrzo nakon poplava koje su odsjekle šavnička sela od ostatka svijeta, uspostavljeno je napajanje strujom, potom i vodosnabdijevanje. Sanirane su saobraćajnice. Komisija je od ponedjeljka na terenu, idu po prijavama. 

Nakon toga će, kako pojašnjava sagovornik Analitike, sačiniti izvještaj i tada će se znati prave razmjere pričinjene štete. 

A najviše štete pretrpjelo je selo Komarnica. 

“Trebaće da se formira i komisija na državnom nivou, s obzirom na to da je riječ o rijeci koja je od državnog značaja. Tako je definisana zakonskim propisima i obaveza je države da formira komisiju i nadoknadi štetu građanima. Dokle su stigli u tom dijelu posla zaista ne znam. Mi ćemo podatke, što se tiče naše Komisije, imati vrlo brzo, očekujem već naredne sedmice”, kaže Jakić. 

Nakon popisivanja štete koju su pretpjela domaćinstva, Komisija će imati još jedno zaduženje – popisaće štetu na infrastukturi. 

“Ovaj dio će biti složeniji jer šteta nastala na infrastukturi, je sigurno veća. Očekujem da i taj dio posla mi završimo brzo”, ističe Jakić. 

Država obećala pomoć, ali za sad ne stiže

I dok lokalne službe vrijedno rade, odgovor sa državnog nivoa još ne stiže. Sagovornik Analitike ukazuje da je pomoć sa državnog nivoa najavljena, ali i da je za sada sve ostalo upravo – na najavama. 

“Mogli smo da čujemo već nakon 2-3 dana od nevremena da je i premijer najavio neku vrstu pomoći Šavniku. Siguran sam da će država imati sluha da nadomjestimo štetu ovim ljudima. Vrijeme je pred nama, pa ćemo vidjeti”, poručuje Jakić. 

Predsjednik Opštine Šavnik pojašnjava da su u toku i radovi kako bi se u narednom periodu izbjegle slične situacije. 

“Mi smo intenzivirali značajno radove kako bi preduprijedili bilo kakvu mogućnost da se opet desi slična situacija”, zaključio je Jakić.

Foto: RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA