Na Briskoj gori možda i pet puta veća elektrana

Na lokalitetu Briska gora u Ulcinju sada postoje planski preduslovi za izgradnju solarne elektrane snage 50 megavata (MW), zbog čega će razmotriti i sve mogućnosti zavisno od Nacionalnog energetskog i klimatskog plana i izmjena Detaljnog prostornog plana (DPP), čime bi se mogla i povećati snaga ove elektrane na 250 MW.

To su “Vijestima” zvanično kazali iz Ministarstva energetike, kojim rukovodi Saša Mujović.

Vlada je 19. septembra poništila odluku o davanju u dugoročni zakup zemljišta na Briskoj gori, na kojem je konzorcijum koji čine državna Elektroprivreda (EPCG) i finski “Fortum i Sterling&Wilson” trebalo da izgradi solarnu elektranu.

“Donošenjem pomenute odluke u vezi sa tenderom za Brisku goru su nakon više godina upravnih sporova na zakonit način riješeni problemi tendera i uvjereni smo da će se u budućnosti ovaj lokalitet s velikim potencijalom valorizovati u skladu sa svim propisima i u najboljem interesu države i građana. Na predmetnom lokalitetu postoje planski preduslovi za izgradnju solarne elektrane snage 50 MW, iz kojih razloga će se svakako razmotriti sve mogućnosti, a koje će prevashodno zavisiti od Nacionalnog energetskog i klimatskog plana čija izrada je u toku i izmjena DPP-a čime bi se povećala mogućnost izgradnje solarne elektrane na 250 MW”, kazali su iz tog resora.

Novi zakon o korišćenju obnovljive energije otvara nove mogućnosti: Mujović
Novi zakon o korišćenju obnovljive energije otvara nove mogućnosti: Mujović, foto: Boris Pejović

Ugovor o zakupu ovog zemljišta Vlada i konzorcijum su potpisale krajem 2018. godine. Planirano je da realizacija investicije počne 2020. godine, a proizvodnja krajem 2021. godine, što se nije ostvarilo.

Ugovor je aneksiran pet puta, a iz EPCG je najavljivano da čekaju Prostorno-urbanistički plan za Ulcinj da bi počeli investiciju. Vlada je krajem prošle godine zadužila tadašnje Ministarstvo energetike i rudarstva da formira novu tendersku komisiju koja će ponovo ocjenjivati ponude pristigle na tenderu za gradnju solarne elektrane “Briska gora”.

Iz resora energetike su naveli da su pri provjeri tenderske dokumentacije utvrđene neispravnosti kod sve tri pristigle ponude zbog čega je tender i poništen.

“Ako se imaju u vidu uslovi iz tenderske dokumentacije, utvrđena neispravnost ponude ponuđača konzorcijuma ‘Fortum’ i EPCG ogleda se u tome što pojedina dokumentacija nije prevedena na crnogorski jezik i ovjerena od strane sudskog tumača, da su određene potvrde starije od 90 dana, zatim da određena dokumenta zahtijevana Javnim pozivom i tenderskom dokumentacijom nijesu dostavljena uz ponudu ili nijesu pečatirana, da tražene potvrde nijesu dostavljene u skladu s uslovima navedenim u tenderskoj dokumentaciji. Takođe, bankarska garancija dostavljena kao obezbjeđenje ponude nije bila izdata do propisanog roka važenja. Slične nepravilnosti su utvrđene i kod ostalih ponuđača čime su sve tri ponude ocijenjene kao neispravne, a javni poziv poništen”, kazali su iz Ministarstva energetike.

Istakli su i da kao resor žele dalji razvoj obnovljivih izvora energije, čemu će, kako kažu, doprinijeti i usvojeni Zakon o korišćenju energije iz obnovljivih izvora koji uređuje ovu oblast u skladu s evropskim pravilima. Tvrde i da se donošenjem tog zakona otvaraju nove mogućnosti za valorizaciju Briske gore i drugih potencijala u Crnoj Gori.

Uskoro sastanak EPCG i “Fortuma”

Menadžment EPCG i finske firme “Fortum i Sterling&Wilson” sastaće se u toku ovog mjeseca kako bi razmotrili Vladin potez da poništi odluku o davanju u dugoročni zakup zemljišta Briskoj gori. To je “Vijestima” krajem septembra potvrđeno iz EPCG, pri čemu su naglasili da se tek nakon sastanka dvaju menadžmenta mogu izjasni o odluci izvršne vlasti.

“EPCG i ‘Fortum’ ostaju posvećeni namjeri da zajednički grade SE Briska gora i do ovog trenutka su ispoštovali sve obaveze koje su prethodnom periodu bile tražene u okviru postojećeg Ugovora. O odluci Vlade i resornog ministarstva se možemo izjasniti nakon planiranog sastanka dva menadžmenta koji je predviđen za mjesec oktobar, kada će i biti razmotrene novonastale okolnosti”, kazali su iz EPCG.

Iz državne energetske kompanije nisu precizirali koliko su novca do sada uložili u projekat na Briskoj gori.

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA