MM System podnio krivičnu prijavu protiv KOD-a i zaposlenih u IJZ

Zbog nastavka negativne medijske kampanje, koja za jedini cilj ima isključivo diskreditaciju našeg poslovanja i cjelokupnog dosadašnjeg rada, menadžment firme MM System u ponedjeljak 14. oktobra ove godine podnio je krivičnu prijavu protiv nevladine organizacije KOD, saopšteno je iz te kompanije.

Takođe, MM System je podnio krivične prijave i protiv zaposlenih u Institutu za javno zdravlje Crne Gore Đine Perić šefice labaratorije i načelnice odjeljenja za vode i dr.sci. Dijane Đurović, načelnice odeljenja za životnu sredinu i zdravlje, jer su kako kažu, protivpravno i protivno pravilima struke vršile uzorkovanje po zahtjevu ove NVO i, na taj način, dozvolile da njihovi izvještaji budu integralno objavljeni na društvenim mrežama, a što su prenijeli svi crnogorski mediji, sa ciljem dezinformisanja javnosti.

“Ova NVO, koja u kontinuitetu iznosi netačne i lažne informacije i tvrdnje na račun materijala u nikšićkim naseljima Straševina i Kličevo – za koji imamo sve dozvole nadležnih relevantnih institucija ove države, a koji se ovih dana, uprkos sabotaži mještana koji nisu vlasnici imanja na kojima je odložen, odvozi na podgoričku deponiju Livade – u subotu 12. oktobra nastavila je sa iznošenjem neistina na račun istog”, tvrde iz MM System-a.

Naime, kažu da je tog dana na zvaničnoj Facebook stranici KOD objavljeno je da se ovaj materijal koji MM System dobija preradom, između ostalog, u sebi navodno posjeduje veće vrijednosti teških metala koje premašuju dozvoljene.

“Kao prilog koji im je, valjda, trebao poslužiti kao “dokaz”, uz tu objavu postavili su i: sliku utovarne kašike nepoznatog nam bagera, parkiranog ispred kofe pune zemlje na kojoj se vidi nepoznata ruka koja drži grumen zemlje, izvještaj Instituta za javno zdravlje – Centar za higijenu i zdravstvenu ekologije o rezultatima ispitivanja zemljišta i Izvještaj Instituta za javno zdravlje – Centar za higijenu i zdravstvenu ekologiju o rezultatima ispitivanja”, navode iz MM Systema.

Na taj način su, osnovano sumnjaju u MM Systemu, je KOD počinio krivično djelo iznošenje lažnih vijesti i tvrdnji, koje je za cilj imalo izazivanje panike i težeg narušavanja javnog reda i mira.

“Da budemo pravnički konkretniji: Objavljivanjem ove lažne vijesti NVO KOD je prekršila član 398 Krivičnog zakonika Crne Gore u sticaju sa krivičnim djelom povreda prava na informisanje o stanju životne sredine iz člana 317 Krivičnog zakonika Crne Gore. Ovaj postupak samo nameće logično pitanje: ukoliko je pomenuta NVO zaista htjela da se uvjeri u našu i ispravnost onog što je nepobitna činjenica, tj. da je materijal, kolokvijalno nazvan “grit”, bezopasan, zbog čega nas nije kontaktirala? Mi bismo joj, veoma rado, izašli u susret tako što bi zajedno otišli s njima na teren, uzeli uzorke i predali ih na ponovnu analizu Agenciji za zaštitu životne sredine i Centru za ekotoksikološka ispitivanja kao jedinim nadležnim i relevantnim institucijama koje tretiraju predmetnu oblast. Ovako, potpuno prirodno, imamo apsolutno pravo da sumnjamo kako u njihove namjere, tako i u to da su pomenuti uzorci zaista uzeti sa lokacija u Straševini i Kličevu”, navode iz MM Systema.

Takođe, MM System je podnio krivične prijave i protiv zaposlenih u Institutu za javno zdravlje Crne Gore Đine Perić šefice labaratorije i načelnice odjeljenja za vode i dr.sci. Dijane Đurović, načelnice odeljenja za životnu sredinu i zdravlje. Njih dvije su protivpravno i protivno pravilima struke vršile uzorkovanje po zahtjevu ove NVO i, na taj način, dozvolile da njihovi izvještaji budu integralno objavljeni na društvenim mrežama, a što su u toku dana prenijeli svi crnogorski mediji, u svrhu dezinformisanja javnosti.

“Time su, kao saizvršiteljke, izvršile krivično djelo: zloupotreba službenog položaja iz člana 416 Krivičnog zakonika Crne Gore u sticaju sa krivičnim djelom izazivanje panike i nereda iz člana 398 Krivičnog zakonika Crne Gore i sa krivičnim djelom povreda prava na informisanje o stanju životne sredine iz člana 317 Krivičnog zakonika Crne Gore.vOvim putem još jednom želimo da podsjetimo cjelokupnu stručnu i laičku javnost da je odlukom i rješenjem Agencije za zaštitu životne sredine (br. 03-UPI-1604/5 od 16. septembra 2024. godine), a koja je isključivo nadležna za postupanje u ovim predmetima, a što Institut za javno zdravlje Crne Gore nije niti ikako može biti, utvrđeno (citiram(o)): da se dobijena materija ili predmet koristi u određene svrhe i da za takvu materiju ili predmet postoji potražnja, da materija ili predmet ispunjava tehničke zahtjeve za određenu namjenu u skladu sa zakonom kojim se uređuje ocjenjivanje usaglašenosti proizvoda, da upotreba materije ili predmeta neće prouzrokovati negativne uticaje na životnu sredinu ili zdravlje ljudi i da će se ova vrsta materijala koristiti kao prekrivni sloj na tijelu Deponije Livade u Podgorici”, naglašavaju iz MM System.

Prema njihovim riječima elaboratima koje su izdale ovlašćene i akreditovane ustanove Centra za ekotoksikološka ispitivanja (CETI) iz ove godine utvrđeno je da je na katastarskoj parceli broj 4282 KO Kličevo i katastarskoj parceli broj 1408 KO Straševina nasut neopasan materijal za koji je uzorkovanjem potvrđeno prethodno donijeto mišljenje Agencije, iz 16. septembra 2024, da je riječ o potpuno bezopasnoj sirovini, koja se koristi za nasipanje puteva izradu asfalta, betona i nanošenje pokrivnog sloja na deponijama.

“Kao što smo istakli u našem prethodnom obraćanju, objavljenom u subotu prošle sedmice kad i sporna objava Organizacije “KOD”, naša firma “MM System” – kao privredni subjekt koji duboko poštuje Ustav Crne Gore kojim je propisano da je naša država ekološka, ali i strateško opredjeljenje kao što je pristupanje Evropskoj uniji (EU) prilikom kog je neophodno ispuniti najveće standarde civilizovanih zemalja, čijoj zajednici težimo, po pitanju ekoloških – bavi se preradom samo i isključivo neopasnog otpada u koristan i upotrebljiv materijal. Za sakupljanje, preradu i skladištenje opasnih materija, materijala i sirovina niti smo tražili, niti planiramo tražiti dozvole. Jer, opet ponavljamo: kao i svi oni građani Crne Gore koji vole i poštuju ovu državu, institucije i propise – na način što, između ostalog, prema njoj izvršavaju sve svoje obaveze, a u prilog čemu svjedoči naše uspješno poslovanje koje traje skoro pa punih 12 godina – i mi imamo porodice i djecu sa kojima baš ovdje, u prelijepoj zemlji kakvu imamo, živimo i radimo i želimo da tako bude u budućnosti”, naglašavaju iz te kompanije.

MM System zahtijeva da Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću, u toku izviđaja, pored dokaza koje su priložili, sprovede i druge potrebne mjere i radnje, važne za ocjenu postojanja predmetnog krivičnog djela, a u cilju potpunog utvrđenja činjeničnog stanja, te utvrđivanja krivične odgovornosti prijavljenih lica, koja sve ovo rade s namjerom da nas etiketiraju kao devastatore sopstvene države i grada, što nikada nismo, niti ćemo ikada biti.

“Osim toga, koristimo priliku i da upoznamo javnost s tim da smo nedavno obaviješteni i da su prijave koje smo podnosili Centru bezbjednosti Nikšić protiv lica koja su, u prethodnom periodu, blokirala magistralni i međunarodni put, poslije ocjene osnovanosti, kod postupajućeg tužioca i da čekamo njihov ishod. Još jednom molimo sve lokalne i državne zvaničnike, kao i sve zainteresovane građane, da ne iznose neistine da je na predmetnim lokacijama nasipan opasni “grit”, jer ćemo u narednom periodu, a sve kako bi sačuvali sopstvenu čast i dostojanstvo, podnositi tužbe nadležnim sudovma za povredu ugleda našeg privrednog društva i izvršnog direktora Milana Erbeza, ali i, kao što smo to već i uradili, krivične protiv svih onih lica koja, uprkos dokazima i svim dozvolama koje posjedujemo i dajemo na uvid, u javnost budu nastavila da iznose ovakve neistine. Na kraju, još jednom ponavljamo, ovaj materijal se, u dogovoru sa predsjednikom SO Nikšić, Nemanjom Vukovićem, u kontonuitetu uklanja sa lokacija u Straševini i Kličevu i odvozi na podgoričku deponiju Livade, gdje će služiti svojoj namjeni – kao pokrivni sloj na deponiji”, zaključuju u MM Systemu.

Foto: MM System

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA