Cijene nafte pale prema 74 dolara

Cijene nafte pale su u utorak prema 74 dolara, zbog medijskih izvještaja koji sugerišu da Izrael ipak neće napasti iransku naftnu infrastrukturu, preusmjerivši težište nagađanja ponovo na snižene procjene potražnje.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podna bila niža 3,29 dolara nego na prethodnom zatvaranju trgovine i iznosila je 74,17 dolara, prenosi Hina.

U Njujorku se barelom trgovalo po 3,38 dolara nižoj cijeni, od 70,45 dolara.

Tržišta su u proteklih desetak dana zaokupili signali o mogućem izraelskom napadu na iransku naftnu infrastrukturu.

Iran je prije desetak dana poslao oko 200 balističkih projektila na Izrael, u odgovoru na izraelski napad na glavni grad Libana, Bejrut, u kojem su poginule stotine ljudi, uključujući i grupu političkih i vojnih zvaničnika libanskog Hezbolaha i oficira iranske Revolucionarne garde.

Tel Aviv je najavio odgovor, dok je Vašington poručio da će braniti Izrael. Američki predsjednik, Joe Biden, naglasio je da su moguća meta napada i iranska naftna postrojenja, dodavši da bi, da je na mjestu Izraela, izabrao drugu metu.

Izrael je u međuvremenu poslao oružane snage u Liban, a u ponedjeljak je u vazdušnom napadu ubio najmanje 21 osobu, tvrdeći da su mete bile pozicije Hezbolaha.

U ponedjeljak je pažnju trgovaca privukao izvještaj Washington Posta, prema kojem je izraelski premijer, Benjamin Netanyahu, rekao Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) da su voljni da napadnu iranske vojne ciljeve, a ne naftna i nuklearna postrojenja, kako su rekla dva neimenovana zvaničnika.

U takvim uslovima, pažnja tržišta ponovo se preusmjerila na procjene o potražnji za naftom.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) snizila je u ponedjeljak procjene rasta potražnje u ovoj godini za 100 hiljada barela dnevno, na 1,93 miliona barela dnevno, istakavši moguće rizike u Kini, poput gospodarskih izazova i tranzicije teških kamiona na čistije gorivo.

Snizili su i procjenu rasta u narednoj godini, na 1,74 miliona barela dnevno.

I Međunarodna agencija za energiju (IEA), savjetodavna agencija grupe vodećih potrošača u Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), istakla je u sniženim procjenama rasta potražnje očekivano posustajanje u Kini.

Kineski uvoz sirove nafte smanjio se u prvih devet mjeseci ove godine gotovo tri odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, na 10,99 miliona barela dnevno, pokazali su u ponedjeljak podaci carinske uprave.

OPEC je odvojeno objavio da je barel korpe nafte njegovih članica ovog ponedjeljka pojeftinio 1,25 dolara, na 77,18 dolara.

Foto: elements.envato

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA