(VIDEO) U Nikšiću tri osobe koriste bijeli štap

Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se 15. oktobra, a ima za cilj podizanje svijesti društva o specifičnim potrebama slijepih i slabovidih osoba, kao i obavezama zajednice prema njima. U Nikšiću trenutno tri osobe koriste bijeli štap dok je samo jedan videći pratilac dostupan slabovidim osobama.

Velizar Obradović koristi bijeli štap od aprila 2010. godine kada je ostao bez vida, a sam se obučavao za kretanje po gradu.  Kaže da je uz pomoć bijelog štapa samostalan iako apeluje na nadležne da bi pristupačnost užeg gradskog jezgra mogla biti na većem nivou.

Iako je Crna Gora ratifikovala Konvenciju UN o pravima OSI još 2009, a Zakon o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom donijela 2015, prostora za napredak u ovoj oblasti ima mnogo, smatra Marko Nikolić iz Kancelarije slijepih za Nikšić, Šavnik i Plužine i dodaje da trenutna situacija ne ohrabruje osobe oštećenog vida da se aktivnije uključe u društvene tokove.

O ovom problemu ne smije se govoriti samo 15. oktobra, nego svakog dana u godini, jer su slijepe i slabovide osobe ravnopravni članovi društva. Kao lijep primjer iz prakse Nikolić navodi sad već tradicionalne susrete sa zaposlenima u JU Narodnoj biblioteci Njegoš.

Međunarodni dan bijelog štapa naglašava važnost podizanja svesti o svakodnevnim izazovima s kojima se suočavaju osobe oštećenog vida. Njihovo uključivanje u društvene tokove nije samo pitanje prava, već i bogatstvo za cijelu zajednicu. Otvorenim razgovorom o preprekama koje otežavaju njihov život, možemo stvoriti inkluzivnije okruženje koje omogućava ravnopravan pristup svim aspektima društvenog života.

Dragana Papović

foto/video: RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA