Šehović: Na popisu sačuvan građanski koncept države

Predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) i jedan od lidera Evropskog saveza Damir Šehović saopštio je da je na popisu sačuvan građanski koncept države, a pokušaj „etnofederalizacije nije uspio“.

„Nakon što nije prihvaćen naš, kao i predlog civilnog društva, da se, po uzoru na veliki broj demokratskih država, osjetljivi podaci o etničkoj pripadnosti, vjeroispovijesti i jeziku ne prikupljaju popisom u periodu izražene društvene nestabilnosti, kako bi se ovaj statistički proces zaštitio od pretvaranja u političko pitanje, očigledno je da namjerna politizacija popisa od strane nemalog broja političkih subjekata vlasti ipak nije dala očekivani rezultat. Naprotiv“, saopštio je on.

Kaže i da „pokušaji promjene identitetske slike Crne Gore kroz vještački etnički inženjering definitivno nijesu uspjeli. Propala je agenda dijela aktuelne vlasti da etnofederalizuje Crnu Goru, koristeći očekivane rezultate popisa kao povod za takav scenario. Građani Crne Gore pokazali su zrelost i otpornost, jer nijesu podlegli pritiscima, koordiniranoj kampanji koja je vođena u Crnoj Gori i van nje, ali i brojnim obećanjima raznih pogodnosti od strane pojedinih poznatih regionalnih centara moći u zamjenu za poželjno izjašnjavanje o pomenutim osjetljivim pitanjima. Naprotiv, Crna Gora je odbacila sve manipulativne namjere i ostala dosljedna svojim građanskim vrijednostima“.

„Takođe, ističemo važnu ulogu civilnog društva i nacionalnih savjeta, koji su svojim značajnim angažmanom, zajedno s opozicijom, stali u zaštitu nacionalnih interesa, za razliku od brojnih drugih društvenih činilaca koji su učinili sve da se popis održi u tenzičnom ambijentu. Rezultati pokazuju da je Crna Gora, uprkos nemalim izazovima s kojima se posljednjih godina suočava, ipak prilično otporna multietnička i građanska država, spremna da se suoči s brojnim izazovima i da sačuva vrijednosti koje čine osnovu njenog društva“, kaže Šehović.

Jasno je da, tvrdi on,  zbog neznatnih pomjeranja evidentiranih na popisu, nema pobjednika i poraženih.

„To što je, uprkos svemu, pobijedio građanski koncept, ne znači da je bilo ko izgubio. Jedino zajedno možemo graditi napredno evropsko društvo, što jeste opredjeljenje ogromne većine naših građana“, zaključio je Šehović.

foto: SD

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA